Vavilonci su prvi koristili geometriju

Pet glinenih tablica s tekstom ispisanim klinastim pismom sadrže dokaz da su Vavilonci koristili veoma naprednu geometriju kako bi pratili kretanje nebeskih tela.

Život

Izvor: B92

Petak, 29.01.2016.

21:15

Vavilonci su prvi koristili geometriju
Foto: Thinkstock / ilustracija

Studija objavljena u časopisu “Sajens” pokazuje da je geometrija, grana matematike koja se bavi prostornim oblicima, nastala najmanje 1.400 godina pre nego što se dosad verovalo, i to u Vavilonu, civilizaciji koja se pojavila oko 1800. p.n.e. na prostoru današnjeg Iraka i Sirije.

Istraživači su, naime, utvrdili da su vavilonski astronomi uveliko koristili geometrijske proračune kako bi pratili kretanje Jupitera na noćnom nebu. Do njihovog otkrića se smatralo da je ovaj metod razvijen tek u 14. veku, u Evropi.

"Pisali su izveštaje o tome šta vide na nebu, i to su činili vekovima", kazao je za BBC profesor Matje Osendrijver sa Humbolt univerziteta u Berlinu koji je preveo dosad nepoznati vavilonski tekst o Jupiteru.

Vavilonci važe za vešte matematičare i astronome koji su svoje znanje zapisivali na stotinama glinenih tablica. Ono što je, međutim, astroarheolog Osendrijver otkrio prevodeći pomenutih pet tablica jeste to da je ovaj drevni narod izračunao eliptičnu putanju gasnog džina koristeći geometrijsku tehniku znanu kao trapezoidno pravilo.

Vavilonci su pratili Jupiterovu brzinu tokom protoka vremena i određivali njegovu putanju na temelju vremensko-brzinske krive.

"Ovo pokazuje da je ova drevna kultura bila izuzetno napredna. Mislim da niko od nas nije očekivao da će otkriti nešto ovako u vavilonskom tekstu", naveo je Osendrijver.

Tablice su otkrivene u 19. veku u Iraku i danas se čuvaju u arhivama Britanskog muzeja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: