Vice: Majka ni 40 godina nakon porođaja ne zna gde joj je dete

Kada je Radna grupa za izradu nacrta zakona o nestalim bebama u Srbiji završila posao, roditelji nestale dece nisu imali mnogo razloga da budu zadovoljni.

Život

Izvor: Bojan Bednar

Subota, 22.08.2015.

15:36

Default images

Nacrt zakona ne daje nikakve garancije da će nepobitno biti utvrđeno šta se dogodilo sa njihovim bebama, pa roditelji strahuju da će se sve završiti zaključkom da nema dovoljno dokaza, i da će slučajevi zastareti, pa onda nema ni krivičnog gonjenje za odgovorne.

Zahvaljujući presudi Evropskog suda, roditeljima za čije se bebe utvrdi da su nestale iz državnih porodilišta ta ista država sprema simboličnu novčanu nadoknadu (jer život nema cenu, sećate se) od maksimalno 10.000 evra, bez garancija da će počinioci krivičnih dela biti kažnjeni. Zato se stiče utisak da su vlastodršci ovim nacrtom zakona nastojali da olakšaju sebi, a ne roditeljima od kojih mnogi nekoliko decenija ne znaju šta im je sa decom, a da je novčanom nadoknadom, bez garancija da će nedvosmisleno biti utvrđeno šta se sa bebama dogodilo, zapravo legalizovana krađa i prodaja dece u Srbiji.

Mirjana Novokmet od 27. januara 1978. ne zna šta je sa njenim detetom. Kada sam pošao na razgovor sa njom imao sam snažnu predrasudu da ću razgovarati sa ženom koja, i pored dugotrajne borbe za istinu o sudbini svog deteta, upravo zbog vremena koje prošlo, zapravo više ni sama ne veruje sasvim u to da su joj ukrali dete koje je rodila, već da je svesna da je ono zaista umrlo; da ne odustaje od potrage, da se ne miri sa predočenim činjenicama, da nastavlja agoniju upravo zato što se plaši istine koja je - bezobrazno sam verovao u svoj svojoj nemoći i lenjosti da se saosećam s njenom tragedijom - sve vreme pred njenim očima.

Nastavak teksta pro;itajte na vice.com/rs.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: