ESA: Zemljin magnetni štit sve više slabi

Magnetno polje Zemlje se menja, što omogućava prodiranje štetnih solarnih vetrova u njenu atmosferu, pokazali su najnoviji podaci satelita Evropske svemirske agencije (ESA) Svarm.

Život

Izvor: B92

Utorak, 23.06.2015.

11:35

Default images
Foto: Thinkstock

Poznat kao magnetosfera, ovaj omotač proteže se na hiljade kilometara u svemir i utiče, između ostalog, na globalne komunikacije, migracije životinja i meteorološke uslove.

Svarm sateliti poslati su u svemir kako bi izmerili razlike u magnetnim signalima koji potiču od Zemljinog jezgra, omotača, kore, okeana, jonosfere i magnetosfere.

Cilj četvorogodišnje misije je sticanje boljeg uvida u različite prirodne procese, od onih koji se odvijaju u dubini Zemlje do onih u kosmosu koje izaziva solarna aktivnost.

Zahvaljujući tehnologiji magnetne gradiometrije po kojoj funkcionišu dva satelita koji jedan uz drugi kruže na razmaku od 100 kilometara, moguće je utvrditi detalje u vezi sa magnetnim poljem koje nastaje duboko u Zemljinoj kori usled obrtanja tečnog jezgra sačinjenog od metala.

Svarm sateliti provešće u orbiti još najmanje tri godine.

Dosadašnji rezultati biće predstavljeni na 26. okupljanju Međunarodne unije geodezije i geofizike u Pragu u Českoj, koje je počelo juče i koje će trajati do 2. jula.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

31 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: