Revolucionarno otkriće: Gorile uče da pričaju

Prvi put u istoriji, naučnici su zabeležili postojanje govornih putanja kod gorila, čije je postojanje ranije smatrano nemogućim, piše britanski “Independent”.

Život

Izvor: Independent

Nedelja, 16.08.2015.

19:35

Default images

Foto: Tambako The Jaguar/Flickr.com

Gorila Koko stekla je svetsku slavu zahvaljujući svojoj sposobnosti učenja znakovnog jezika kojim je komunicirala sa čuvarima, a istraživači Univerziteta “Viskonsin-Medison” navode da sada pokazuje i sposobnost govora.

Tradicionalno znanje govori nam da je vokalno izvođenje majmuna ograničeno na izražavanje spontane buke koje se obično javlja u stanju uzbuđenosti, poput šoka nakon uočavanja predatora, ili prilikom zastrašivanja drugog mužjaka u borbi za dominaciju.

Do sada se verovalo da majmuni nemaju kognitivni kapacitet i kontrolu disanja neophodne za javljanje organizovanog govora, odnosno govora s predumišljajem.

Međutim, istraživači Markus Perlman sa Univerziteta “Viskonsin-Medison” i Natenijel Klark sa Univerziteta u Kaliforniji primetili su tokom podrobne analize 71-časovnog video prikaza ženkinog ponašanja da Koko izražava 9 različitih, voljnih oblika ponašanja koji uključuju kontrolu vokalizacije i disanja.

Oni su zaključili da je u pitanju “naučeno ponašanje, koje ne spada u tipičan repertoar bihevioralnih obrazaca zastupljenih kod gorila”.

“Koko ne proizvodi lepe, periodične zvukove kada ispoljava navedeno ponašanje, kao što mi to činimo tokom govora. Ali kontroliše svoj grkljan dovoljno dobro da proizvede kontrolisani zvuk groktanja”, navodi Perlman.

“Koko predstavlja kariku koja nedostaje. Ona pokazuje potencijal koji bi pri podvrgavanju odgovarajućim uslovima prouzrokovao uspostavljanje fleksibilne kontrole nad vokalnim traktom. Naravno, ova osobina nije kompleksna kao kod ljudi, ali je svakako možemo da kažemo da je u pitanju određeni nivo kontrole”, zaključio je Perlman.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

39 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: