Indija: Luk i strela služe za kocku?

U zabačenim krajevima severoistočne Indije i dan danas je popularno plemensko, nekada zakonom zabranjeno, tradicionalno kockanje pomoću luka i strele, pri čemu se muškarci svih generacija okupljaju i istovremeno gadjaju u metu, kladeći se u dvocifreni broj.

Život

Izvor: B92

Utorak, 02.07.2013.

21:20

Default images

Svakog radnog dana posle podne, u živopisnom indijskom gradu Šilong, desetine muškaraca sastaju se sa lukovima i strelama u rukama, stavljaju uloge i kockaju se, održavajući tradiciju staru više vekova, prenosi AFP.

Poreklo ove igre, poznate kao "siat knam" ili "baci strelu", koju igraju muškarci iz plemena Kasi na severoistoku Indije, nije poznato.

Učesnici biraju dvocifren broj i klade se na njega, a kolika će suma pripasti dobitniku zavisi od iznosa koji uplate da bi učestvovali u igri.

Svaki učesnik odapinje luk i strelu u pravcu mete koja je udaljena oko 50 metara, nakon čega se prebrojavaju samo strele koje se zabodu u metu, a dve poslednje cifre ukupnog broja prebrojanih strela donose dobitak onome ko se kladio na taj dvocifreni broj.

Ako, na primer, 285 strela pogodi metu, dobitnik je onaj ko je stavio ulog na broj 85, a ukoliko nema srećnog dobitnika, novac se stavlja u nagradni fond za narednu igru.

Ovu igru su lokalne vlasti zabranile tokom '50-ih i '60-ih godina prošlog veka, ali su zvaničnici ukinuli tu zabranu pošto se pokazalo da je ova vrsta klađenja značajan izvor prihoda za učesnike.

Kada je legalizovana u oktobru 1982. godine, ova neobična igra je povratila popularnost i sada se igra dvaput dnevno, svakog popodneva osim nedeljom i državnim praznicima.

Indija se može pohvaliti veoma uspešnim rezultatima u streljaštvu, a indijska epska dela vrve od priča o prinčevima koji su se proslavili upravo podvizima sa lukom i strelom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: