Život na Zemlji nestaće za milijardu godina

Sve biljke i životinje nestaće sa lica Zemlje u narednih milijardu godina, tvrdi nova studija.

Život

Izvor: Daily Mail

Utorak, 02.07.2013.

19:00

Default images

Ironično, armagedon će stići kao rezultat premalo, a ne previše, ugljen dioksida u atmosferi.

Eksperti pokušavaju da pronađu način da smanje nivoe ugljen dioksida kako bi sprečili globalno zagrevanje koje se polako otima kontroli.

Međutim, kako Sunce stari i postaje sve toplije, veća evaporacija i hemijske reakcije unutar vode koaj na Zemlju stiže kao kiša oduzimaće sve više i više ugljen dioksida.

Za manje od milijardu godina, njegovi nivoi biće previše niski za biljke koje koriste fotosintezu kako bi opstale, tvrde naučnici. A kada se to desi, život kakav poznajemo prestaće da postoji na Zemlji.

Sa gubitkom biljaka, izumreće i biljojedi kao i mesožderi koji se hrane njima.

Na samom kraju ostaće samo mikrobi – a i za većinu njih dani će biti odbrojani.

Nakon još milijardu godina, okeani će se isušiti tako da će opstati samo najjači i najizdržljiviji.

„Svim živim organizmima je potrebna voda, tako da će sav život biti ograničen na džepove tečne vode, najverovatnije na hladnijim, višim nadmorskim većinama i u pećinama“, tvrdi astrobiolog Džek Omali u Univerziteta Sejnt Endrjuz.

Svi preživeli organizmi će takođe morati da izlaze na kraj sa ekstremno visokim temperaturama i intenzivnim ultra-ljubičastim zračenjem

Ova predviđanja doneta su na osnovu kompjuterske simulacije dugoročnih promena na Suncu i njihovog uticaja na Zemlju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

51 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: