Ovako izgleda rađanje zvezde

Astronomi su fotografisali naglo rađanje zvezde udaljene 1400 svetlosnih godina od Zemlje.

Izvor: klix.ba

Utorak, 05.05.2015.

12:45

Default images
Foto: NASA

Protozvezda povećala se 35 puta u samo dve godine gutajući gas iz svoje okoline u maglini NGC 1977 u sklopu sazvežđa Orion. Nakon što su naučnici primetili zvezdu u ranom stadijumu razvoja, oni su ponovo uz pomoć osetljivih instrumenata detektovali nastavak silovitog rasta.

Zvezde nastaju unutar gasa koji se urušava pod težinom vlastite gravitacije. Kako središte kolabiranja postaje sve teže, formira se disk čiji životni vek traje i do 150.000 godina i koji se smatra protozvezdom klase "O".

"Protozvezda HOPS 383 je prvi objekat koji raste izuzetno brzo. Definitivno je ovo i najmlađa protozvezdana erupcija ikada fotografisana", rekao je Vilijam Fišer iz NASA-e.

Protozvezda je primećena još 2006. godine, a devet godina kasnije njen rast ne usporava.

Iako mlada zvezda nije dostigla snagu da proizvodi vlastitu energiju, ona sija zbog vrućine koju proizvodi materijal u disku i oko njega. Pored spomenute protozvezde nalazi se blizu 300 drugih mladih zvezda koje su se nedavno nastale u području Oriona koje se smatra svojevrsnim "porodilištem" zvezda.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: