Bizaran slučaj studenta Von Mun Džoa

Rodio se u Južnoj Koreji, živeo u Americi i onda je ilegalno ušao u Severnu Koreju, potpuno svestan da će biti uhapšen.

Izvor: B92

Utorak, 05.05.2015.

10:52

Default images
Foto: YouTube Screenshot

Dvadesetjednogodišnji Von Mun Džo je donedavno živeo u Nju Džersiju i studirao na univerzitetu u Njujorku. Rešio je da pauzira studije jedan semestar i da putuje po Americi. Pokušao je da pronađe posao u Kaliforniji, ali nije imao uspeha. Nakon toga je doneo odluku da otputuje u Severnu Koreju.

Nije ga uopšte brinula činjenica da ga nakon što ilegalno uđe u Severnu Koreju preko Kine, verovatno čeka zatvor.

“Voljan sam da prihvatim svaku vrstu kazne” rekao je Džo.

U Severnu Koreju je ušao blizu mesta Dandong koji se nalazi tik pored Kineskog zida. Kako sam kaže, preskočio je dve ograde od bodljikave žice, a put je nastavio preko njiva i polja sve dok nije ugledao veliku reku. Hodao je pored reke kada su ga primetili vojnici koju su ga na licu mesta uhapsili.

“Želeo sam da me uhapse” kaže Džo “Nadao sam se da će moj ilegalan ulazak u Severnu Koreju pokrenuti neki događaj koji bi mogao imati pozitivan efekat na odnos između Severne i Južne Koreje” kaže Džo, mada ni sam baš nije sasvim siguran na kakav tačno “veliki događaj” misli.

“Nadam se da ću imati priliku da kažem svetu kako sam kao običan student ilegalno ušao u Severnu Koreju, ali da sam imao fer tretman i da mi je nakon svega pružena prilika da se bezbedno vratim kući”. kaže Džo.

Džo kaže da je radoznalost još jedan od razloga zašto se odlučio na ovu avanturu i da ovaj put planira još od februara.

“Nakon što mi je ilegalan ulazak u Severnu Koreju prvi put pao na pamet, nisam mogao prestati da razmišljam o tome. To što živim u Americi i što imam južnokorejsko državljanstvo, mislim da bi moglo imati neki pozitivan efekat na odnos ove tri države” priča Džo.

On je rođen u Seulu i sa porodicom se preselio u Viskonsin 2001, a nakon toga je počeo da živi na Rod Ajlendu.

Kaže da nije razgovarao sa svojim roditeljima, ni sa predstavnicima vlasti Sjedinjenih Američkih Država, ni Južne Koreje.

Intervju koji je dao CNN-u je praktično njegova jedina šansa da pošalje svetu poruku.

“Jasno mi je da su moji roditelji sigurno zabrinuti. Hoću da im poručim da nema razloga za brigu – ja sam dobro i ovde me tretiraju krajnje humano i fer. Zdrav sam, imam dobru hranu, u ćeliji imam tri kreveta, lični WC. Nemam pristup televiziji, radiju, internetu i ne mogu da telefoniram. Jasno mi je da su mi zabranjeni kontakti sa spoljašnjim svetom jer sam u zemlju ušao ilegalno – drugim rečima, ja sam sada kriminalac” rekao je Džo.

Dodao je da ne zna kada će se suočiti sa optužnicom ni kada će mu biti omogućeno da kontaktira porodicu.

Severnokorejski mediji su objavili vest o slučaju Džoa u nedelju, dok se samo hapšenje desilo 22. aprila. Severnokorejska bezbednosna agencija je izdala saopštenje u kome se navodi da je student ilegalno ušao u zemlju iz Kine, da je uhapšen pored reke Jalu i da je svestan da je prekršio zakon.

Predstavnici vlasti Južne Koreje su u ponedeljak izrazili žaljenje što vlasti njihovog severnog suseda nisu obavestili Džoove roditelje, kao ni zvaničnike u Južnoj Koreji o ovom hapšenju.

Inače, ovo nije prvi put da neko želi da bude uhapšen u Severnoj Koreji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: