Mala britanska princeza konačno dobila ime

Dva dana nakon što je došla na svet, ćerka vojvode i vojvotkinje od Kembridža dobila je i ime – Šarlot Elizabeta Dajana.

Izvor: B92

Ponedeljak, 04.05.2015.

16:21

Default images
Beta / AP Photo/Alastair Grant

Smatra se da su Vilijam i Kejt odabrali ime Šarlot, kao žensku verziju imena Čarls, u čast vojvodinog oca, princa od Velsa.

Osim toga, ime Šarlot ima dugu istoriju u kraljevskoj porodici, budući da je to ime nosila i kraljica Džordža III.

Takođe, to je i srednje ime sestre princeze Kejt, Pipe.

Šarlot je na rođenju imala 3,7 kilograma i njenom dolasku na svet u londonskoj bolnici Sent Meri prisustvovao je i princ Vilijam.

Kejt se porodila u 8.34 sata po lokalnom, odnosno 9.34 po srednjoevropskom vremenu.

Nova beba je četvrta u redu za britanski presto, iza svog dede princa Čarlsa, tate princa Vilijama i brata princa Džordža.

Šarlot će od sada biti poznata kao princeza Šarlot od Kembridža. Prezime Mauntbaten Vindzor nasledila je od prababe kraljice Elizabete II i pradede princa Filipa vojvode od Edinburga.

Do pre nekoliko godina, ćerka vojvode i vojvotkinje ne bi mogla da se naziva princezom. Naime, 1917. Džordž V odlučio je da titule kraljevskog visočanstva, dakle i princ i princeza, moraju biti ograničene na monarha, njegovu decu, kao i prvo unuče princa od Velsa.

Da je to pravilo i dalje na snazi, Šarlotina puna titula bi glasila ledi Šarlot Mauntbaten Vindzor.

Međutim, nedugo pre rođenja princa Džordža, kraljica je vratila staro pravilo prema kom sva deca najstarijeg sina princa od Velsa mogu biti “kraljevska visočanstva”.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

70 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: