Pronađen "blizanac" u mozgu pacijentkinje

Dvadesetšestogodišnja Jamini Karanam bila je šokirana kada joj je saopšteno da se u njenom mozgu razvija nešto nalik blizanačkom embrionu, sa kosom, kostima i zubima.

Izvor: B92

Četvrtak, 23.04.2015.

18:40

Default images

Da nešto nije u redu, Karaman je primetila prošle jeseni, kada su se javile poteškoće tokom čitanja i razumevanja razgovora.

Karanam je provela šest meseci posećujući razne neurologe i neurohirurge širom zemlje u potrazi za odgovorima - lekari jednostavno nisu više znali koju dijagnostičku proceduru da primene na njoj.

Zdravstveni problem je rešen zahvaljujući doktoru Hrairu Šahinijanu sa Instituta za kranijalna istraživanja u Los Anđelesu.

On je "blizanca" uspeo da ukloni tipom hirurške intervencije zvanim “ključaonica”, minimalno invazivnom metodom kojom je pomoću specijalnih instrumenata moguće napraviti veoma mali rez na mozgu.

Iako je u pitanju vrlo redak fenomen, on nije nepoznat u medicini. Naziva se “teratoma” i u suštini je vrsta tumora kod koje se ćelije diferenciraju u različita tkiva, pa je moguća pojava delova nalik kostima ili kosi, pa čak i pluća.

Doktor Šahinijan navodi da je tokom dosadašnjih 7-000-8.000 izvedenih hirurških intervencija u svojoj karijeri naišao samo na jedan ovakav slučaj, kod devojčice iz Hongkonga koja je rođena trudna "s parom blizanačkih fetusa".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

38 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: