Da li postoje inteligentni vanzemaljci?

Supercivilizacije koje bi mogle da osvoje cele galaksije, verovatno postoje isključivo u naučnofantastičnim filmovima, pokazala je nova studija.

Izvor: Newser

Nedelja, 19.04.2015.

19:13

Default images
NASA/JPL-Caltech/WISE Team/Penn State/Roger L. Griffith

Na civilizacijskoj skali koju je sastavio ruski astronom Nikolaj Kardašev, napredni tip III može da crpi energiju cele galaksije, ali istraživanje koje je obuhvatilo 100.000 galaksija nije pronašlo ni jedan znak da neko koristi takve resurse.

“Ove galaksije su stare milijardama godina, što znači da je prošlo dovoljno vremena da se u njima nastane vanzemaljski oblici života, ako postoje”, rekao je Rodžer Grifit, vođa istraživanja iz Pen Stejt Centra za egzoplanete i naseljive svetove.

“Ili ne postoje, ili ne koriste dovoljno energije, da bismo ih mi mogli prepoznati”.

Međutim, NASA WISE opservatorija u orbiti otkrila je 50 galaksija koje imaju dovoljan nivo srednje-infracrvenog zračenja, koje bi moglo biti pokazatelj upotrebe energije iz galaksija.

Takođe, poslednja studija ne odbacuje mogućnost postojanja vanzemaljskih civilizacija.

Ipak, Grifit smatra da ako vanemaljce ne možemo da vidimo u drugim galaksijama i dalje možemo da ih tražimo u Mlečnom putu.

Istraživanje njegovog tima objavljeno je u stručnom časopisu “Astrophysical Journal”.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

69 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: