Ruski arheolozi pronašli beli zid Memfisa

Tim ruskih arheologa koji rade u Sakari otkrio je ostatke takozvanog "belog zida" drevnog egipatskog grada Memfisa, koji se na staroegipatskom zove Indu Hedj, što se može prevesti kao "bele zidine".

Izvor: Tanjug

Nedelja, 19.04.2015.

13:05

Default images

Egipatski ministar za antikvitete Mamduh al Damati rekao je da je beli zid pronadjen u blizini grada Mit Rahina, 20 kilometara južno od Kaira i u blizini Sakare gde se nalazi nekropola Memfis.

Uz delove zida, pronadjene su i dobro očivane peći i bronzane figure, prenosi Sputnik.

"Nadamo se da će ovo otkriće povećati naše znanje o jednom od najvažnijih gradova drevnog Egipta. Memfis je igrao značajnu političku, versku i ekonomsku ulogu u istoriji zemlje. Jedno od njegovih imena bilo je Inbu Hedj, ondosno Bele zidine", rekao je ministar.

Šef ruskog tima Galina Belova objasnila je da su naučnici završili iskopavanje i da će narednih dana potražiti druge delove zida. Ona je izrazila nadu da će biti otkriveni "i drugi arheološki svedoci ranog perioda istorije Starog Egipta iz oko 3.200 pre nove ere".

Memfis ima posebno mesto u istoriji Starog Egipta i veruje se da je bio najstariji glavni grad Egipta. Grad je pre više od 5.200 godina osnovao faraon Menes. Memfis je bio prestonica Egipta u vreme Starog carstva a sada se nalazi na listi svetskog istorijskog nasleđa.

Sakara i Mit Rahina nalaze se južno od Kaira i već su iznedrile više važnih arheoloških nalaza, uključujući i Džoserovu stepenastu piramidu i čuvenu statuu Ramzesa.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: