Ovo su najdetaljnije mape mesečeve površine do sada

Zahvaljujući satelitu "Lunar Orbiter Laser Altimeter" NASA je uspela da napravi izuzetno detaljne 3-D mape mesečeve površine.

Izvor: B92

Subota, 18.04.2015.

18:59

Default images

Mape je 13. aprila objavio američki Institut za geološka istraživanja. Ova slika rezultat je proučavanja više od 6.5 milijardi podataka koji su dobijeni snimanjem površine meseca upotrebom laserskih tehnologija.

Da bi što bolje predstavili samu strukturu terena, stručnjaci su upotrebili plavo-sive nijanse koje označavaju različite visine na topografskoj mesečevoj mapi, pri čemu tamno sive nijanse predstavljaju najviše tačke mesečeve površine.

Najviša tačka meseca nalazi se u blizini Korolevljeve ravnice koja je za 1920 metara viša od najviše tačke Mont Everesta na Zemlji, a naučnici smatraju da je u pitanju rezultat udara ogromnog meteora koji je pao na južni pol meseca pre oko 4 milijarde godina.
Na prikazanoj mapi može se videti da južni pol ima dublje kratere (koje označava tamno plava boja), što stručnjake navodi na pretpostavku da se u tim oblastima kriju “džepovi” sa smrznutom vodom jer sunčeva svetlost nikada nije prodrla do tih mesta. Zaleđena voda u budućnosti mgola bi da se koristi kao raketno gorivo.

Ove mape omogućiće stručnjacima iz NASA-e da utvrde najbolja mesta za buduća sletanja svemirske posade.

NASA-in satelit oko meseca kruži od 2009. godine, a do sada je sakupio više podataka od svih planetarnih misija zajedno.

Pogledajte i snimke druge strane meseca koju nismo videli nikada do sada:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: