Replika fregate “Ermion” kreće na put preko Atlantika

Replika fregate "Ermion", kojom su francuske snage pre više od 200 godina doplovile do Bostona da bi pomogle američkim revolucionarima, spremna je da večeras krene istim putem preko Atlantika.

Izvor: B92

Subota, 18.04.2015.

12:58

Default images

Očekuje se da će francuski predsednik Fransoa Oland doći da poželi srećan put oko 80 članova posade fregate, duge 65 metara i vredne 25 miliona evra.

General markiz de Lafajet ubedio je francuskog kralja Luja XVI da obezbedi vojnu i finansijsku podršku Amerikancima u Ratu za nezavisnost i u martu 1780. zaplovio iz francuske luke Rofšor. U Boston je stigao posle 38 dana.

Francuska vojska imala je važnu ulogu u pobedi snaga Džordža Vašingtona nad Britancima, a danas stotine ulica, trgova i gradova širom SAD nose naziv markiza de Lafajeta ili njegovog rodnog mesta La Granž.

Izgradnja replike "Ermiona" počela je 1997. godine, a korišćeni su isti materijali i metode kao i u izgradnji originala, uništenog 1793.

Očekuje se da će "Ermion" doploviti do američke obale 5. juna i da će biti usidren u 10 luka na istočnoj obali SAD, kada će posetioci moći da ga razgledaju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

22 h

Društvo

Roditelji, hitan apel

Tokom noći više maloletnih osoba zbrinuto je zbog teške alkoholisanosti, saopštila je beogradska služba Hitne pomoći.

10:58

21.4.2024.

1 d

Podeli: