Spektakularan prizor: Zavirite u vulkansko grotlo

Napredak video tehnologije omogućio je ljudima da zavire i u zastrašujuće vulkane. Istraživač Sem Cosman zabeležio je kamerom pogled u aktivan vulkan u državi Vanuatu.

Izvor: B92

Petak, 17.04.2015.

20:40

Default images
Foto: YouTube Printscreen

Vulkani su oduvek impresionirali ljude - zahvaljujući svojoj neverovatnoj snazi, nepredvidivosti i razornoj moći kojom mogu da unište čitave gradove.

Država Vanatu u južnom delu Tihog okeana, udaljena oko 1750 km od severne Australije i 500 km od Nove Kaledonije, vulkanskog je porekla i s preko 20 vulkana od kojih je nekoliko aktivno, jedno od najzanimljivih mesta za izučavanje “gospodara vatre i lave”.

Zahvaljujući napretku video tehnologije i dronova, istraživač Sem Cosman uspeo je da priđe samom grotlu vulkana, iznad kipuće lave.

Za potrebe ovog neverovatnog videa, koji je objavio National Geographic, žrtvovan je dron:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: