Mali dživdžan rekorder u dugoprugaškom letu

Prugasta cvrkutarka, vrsta američkog vrapca, pravi je šampion u dugoprugaškom letenju.

Izvor: B92

Sreda, 01.04.2015.

18:44

Default images

Iako sićušna, teška je svega 12 grama, ova ptica je kadra da u vreme jesenje migracije ka jugu preleti u jednom cugu Atlantski okean, od istočne obale Amerike i Kanade do Karipskih ostrva.

Uz pomoć geolokatora koje su prikačili pticama, naučnici su ustanovili da one u samo dva do tri dana mogu da prelete blizu 2.540 kilometara.

"Nijedna druga ptica ove veličine ne leti tako dugo u jednom cugu. To je zaista jedan od najneverovatnijih podviga koji je ikada zabeležen", kazao je ekolog Rajan Noris sa Gelf Univerziteta u Ontariju.

Nakon što bi se domogle Portorika ili ostrva Hispaniola, ptice bi se zadržale na kopnu par dana pre nego što bi nastavile put do Kolumbije i Venecuele.

Ekolog Bil Deluka sa Masačusets Univerziteta opisao je migraciju prugaste cvrkutarke, čije je naučni naziv Dendroica striata, kao "gotovo nemoguću misiju".

Prilikom povratka u severne krajeve, američki vrabac leti sigurnijom trasom, pretežno iznad kopna, preko Floride i američke istočne obale.

Ovom studijom, objavljenom u časopisu "Biology Letters", naučnici su rešili višedecenijsku misteriju migracije ovih dživdžana. Doduše, postojali su indirektni dokazi da su ove selice u stanju da izvedu dugo transokeansko putovanje: imaju običaj da po lošem vremenu sleću na brodove u Atlantiku.

"Smatralo se da je takav herkuleanski poduhvat fizički i fiziološki nespojiv sa jednom tako sićušnom pticom", kazao je ornitolog Kris Rimer iz Centra za ekološke studije u Vermontu.

Okeanske ptice, poput albatrosa i galeba, izvode transokeanske letove, ali manje ptice, koje zimu provode na jugu, mahom lete sigurnijom rutom, iznad kopna, preko Meksika i Centralne Amerike.

Prugasta cvrkutarka, sa rasponom krila od 20 centimetara, ima žute noge, crno, belo i sivo perje sa dve bele pruge duž krila, kao i crnu "kapicu" na glavi.

Pre seobe, ove ptice se dobro ugoje kako bi dobile na snazi, te sužavaju digestivne organe kako bi smanjile delove anatomije koji im neće biti potrebni tokom dugočasovnog leta.

"Gotovo udvostručjuju telesnu masu i sužavaju neke nebitne organe za let kako bi postale prave leteće mašine, uz malu pomoć južnih vetrova", naveo je Deluka.

foto: flickr.com/Wildreturn

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: