Binarni zalazak Luka Skajvokera nije fikcija

Istraživači su otkrili gasne planete veličine Jupitera koje kruže oko binarnih zvezdi, a prema njihovoj proceni ovakvi sistemi mogli bi da budu podjednako brojni kao sistemi planeta koje kruže oko jedne zvezde.

Izvor: B92

Utorak, 31.03.2015.

11:45

Default images
Foto: YouTube Screenshot

Zalazak dva sunca koji se može videti u filmu "Ratovi zvezda" izgleda ipak nije fikcija - uprkos tome što su naučnici do sada smatrali da postojanje čvrstih planeta u sistemu binarnih zvezda nije moguće, astrofizičari navode da bi moglo da se radi o zabludi.

Oni su otkrili ogromnu gasnu planetu koja kruži oko dve zvezde. Ukoliko se ispostavi da ovakav slučaj nije retkost, onda je sasvim verovatno da bi i čvrste planete, poput zemlje mogle često da se javljaju u sistemima sa dva sunca.

Po konvencionalnom učenju, prašina koja kruži oko dva sunca kretala bi se suviše brzo da se sjedini i načini jedan centralni objekat - mesec. Naučnici sada, međutim, navode da ova brzina u takvom sistemu ne bi bila mnogo veća od one koja je uobičajena za sistem sa jednim suncem.

Studija astrofizičara sa Harvard-Smitsonijan Centra za astrofiziku u Kembridžu i Univerziteta u Juti zasniva se na istraživanju dva naučnika koji su izučavali binarni sistem koji formiraju Pluton i njegov mesec Šaron, a oko kojih kruže dva manja meseca.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: