Pravilo "dame biraju" važilo je i u kamenom dobu

Naučnici Univerziteta u Arizoni otkrili su da se na svakih sedamnaest žena u kameno doba rađao samo jedan muškarac.

Izvor: Newser

Ponedeljak, 30.03.2015.

10:45

Default images
Ilustracija (Foto: Beta / P Photo/Frank Franklin II)

Njihov zaključak zasniva se na DNK analizi više od 450 osoba sa različitih geografskih lokacija.

Istraživači su uporedili Y hromozom DNK, koji se nasleđuje od muških predaka, sa mitohondrijskom DNK, koja se nasleđuje od žena, istaknuto je u časopisu “Pacific standard”. Zahvaljujući ovoj metodi, moguće je utvrditi broj predaka muškog i ženskog pola.

“U to vreme nije bilo masovnog pomora muškaraca, tako da smo se pitali u čemu se krije uzrok ove pojave. Pretpostavljamo da su samo imućniji muškarci imali pravo na reprodukciju, odnosno da su oni manje uspešni bili izbegavani. Pošto je u pitanju vreme nastanka agrikulture, ti muškarci najverovatnije su bili najbolji farmeri”, navodi profesor Melisa Vilson, vodeći naučnik istraživanja.

Ovo otkriće kosi se sa mišljenjem evolutivnih biologa koji smatraju da je naša priroda definisana tokom paleolita, kada su se pećinski ljudi bavili lovom i sakupljanjem plodova.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

10 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: