Pronađene drevne posude za proizvodnju piva

Grnčarija stara više od 5.000 godina, koju su Egipćani koristili za proizvodnju piva, nađena je na jednom gradilištu u Tel Avivu, saopštila je danas izraelska služba za antikvitete.

Izvor: B92

Nedelja, 29.03.2015.

15:16

Default images
Ilustracija (Foto: Thinkstock)

"U 17 arheoloških rovova našli smo predmete za čuvanje poljoprivrednih proizvoda u Bronzano doba (3.500-3.000 godine pre Nove ere), a među njima stotine keramičkih posuda za proizvodnju piva", rekao je predstavnik te službe Diego Barkan.

Prema njegovim rečima, to otkriće dokazuje "egipatsku okupaciju" Tel Aviva pre više od 5.000 godina. "Do sada smo znali za egipatsko prisustvo u severnom delu pustinje Negev, na jugu Izraela, i duž južne obale, a sada da se ta 'okupacija' prostirala i jugoistočno od Tel Aviva", rekao je Barkan.

Arheolozi su naveli da je pivo bilo "nacionalno piće" drevnog Egipta, i da je imalo jednaku vrednost kao i hleb. "Pivo su pili svi - bez obzira na godine, pol ili status.

Pravilo se od delimično skuvanog ječma, i vode, koje na suncu fermentiralo. Kasnije se u pivo dodavalo voće kako bi se ublažio jak ukus", dodao je izraelski ured za antikvitete.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: