Zašto mesečari nikada ne naiđu na zid?

Ako ste se ikada zapitali zašto mesečari u toku noćne šetnje nikada ne naiđu na prepreku, rezultati najnovijeg naučnog istraživanja mogli bi da pruže odgovor na vaše pitanje.

Izvor: B92

Sreda, 11.03.2015.

14:10

Default images
Foto: Thinkstock.com

Naučnici Medicinskog centra NYU Langone ustanovili su da grupa ćelija u mozgu, zadužena za navigaciju (nešto poput prirodnog GPS-a), tokom noći ostaje aktivna podjednako kao u budnom stanju.

Oni su svoje istraživanje bazirali na prošlogodišnjem istraživanju, koje je pokazalo da mozak sadrži grupe ćelija zaduženih za određivanje pravca i pozicije u prostoru, koje organizmu služe kao kompas.

Eksperiment na miševima pokazao je da se aktivnost ovog posebnog tipa ćelija u toku REM faze ne menja, ali da se tokom sporotalasnog sna ubrzava za 10 odsto.

“Sposobnost određivanja pravca esencijalni je deo navigacionog sistema organizma, koji u trenu može da “resetuje” naš unutrašnji kompas ili mapu, što je prilično bitno u situacijama kao što su izlazak iz metroa i pokušaj da se u trenutku orijentišemo. Ovo istraživanje moglo bi da doprinese lečenju određenih stanja koja se manifestuju poremećajem orijentacije, poput Alchajmerove bolesti i drugih neuroloških oštećenja”, izjavio je Gjorgi Buzsaki, profesor neuroloških nauka na Univerzitetu u Njujorku.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: