Rešena misterija najstarijeg mozga na svetu

Netaknuti mozak iz perioda gvozdenog doba pronađen je pre sedam godina u Jorku, a naučnici su nedavno otkrili zašto je mozak uspeo da ostane očuvan toliko dugo.

Izvor: B92

Ponedeljak, 09.03.2015.

13:50

Default images
ilustracija

Analiza ugljenikom pokazala je da je pronađeni mozak star oko 2 600 godina.

Sudeći prema povredama otkrivenim na pršljenovima, uzrok smrti bio je snažan udarac u vrat, nakon čega je glava odrubljena malim, oštrim nožem.

Stručnjaci Udruženja arheologa iz Jorka veruju da je mozak ostao očuvan zahvaljujući tome što je telo vrlo brzo nakon smrti sahranjeno u glineno zemljište. Da bi se proces truljenja neometano razvijao, neophodni su voda, kiseonik, i temperatura pogodna za dejstvo bakterija. Uprkos tome što je spoljašnji deo lobanje istruleo na normalan način, mozak je ostao netaknut usled nedostatka jednog od činilaca - kiseonika.

“Ovo je najdetaljnija analiza mozga sprovedena na zakopanom skeletu ikada, i omogućila nam je da konačno steknemo ideju o tome zašto je mozak ostao očuvan tako dugo uprkos tome što su sva ostala meka tkiva odavno istrulela”, izjavila je Sonja O’Konor, vodeći arheolog Univerziteta u Bredfordu.

Analiza zuba i lobanje pokazala je da je osoba u trenutku smrti bila između 26 i 45 godina starosti.

Foto: Allan Ajifo/Flickr.com

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: