Bez ovih životinja mogli bismo da ostanemo do kraja godine

Čak 10 životinjskih vrsta bi ove godine mogle potpuno da nestanu, upozorila je danas Međunarodna unija za zaštitu prirode (IUCN).

Izvor: Izvor: Tanjug

Petak, 06.03.2015.

19:02

Default images
Foto: Thinkstock

Prvi na spisku je saola. To je šumsko goveče, tamnosmeđeg krzna sa belom prugom duž leđa i blago zakrivljenim rogovima unazad, živi samo na Anamitskom planinskom lancu, na granici između Vijetnama i Laosa, gde mu usled demografskog rasta i odsustva bilo kakvih mera zaštite preti totalno izumiranje, piše na sajtu Medim.

Sličnu sudbinu mogla bi da doživi i pacifička pliskavica, čiji se broj smanjio na svega stotinjak. Opstanak te "morske svinje", koja živi u Pacifičkom zalivu, najviše ugrožava industrijski ribolov.

Južnokineski tigar je od 1996. u kritičnoj opasnosti od potpunog istrebljanja. Veruje se da je već nestao u prirodi. Naime, nijedna jedinka nije viđena još od sedamdesetih. Kina danas pokušava da ponovo uvede ovu vrstu u njeno prirodno stanište.

Kat Ba langur, kog zbog žutog krzna na glavi zovu još i zlatoglavi langur, živi u jugoistočnoj Aziji, na prostoru između južne Kine i severnog Vijetnama. Ovih majnuna danas ima svega šezdesetak na ostrvu Kat Ba i manje od hiljadu u Kini.

Između 40 i 60 javanskih nosoroga živi u nacionalnom parku na ostrvu Java. Ova životinja uživa danas posebnu zaštitu indonežanskih vlasti, ali samo u okviru ovog utičišta.

Severni beli nosorog je verovatno najugroženija životinja sa liste IUCN-a. Ova vrsta je i zvanično izumrla u prirodi. U životu je svega pet severnih belih nosoroga u svetu, od kojih četiri imaju više od 40 godina (životni vek ovih životinja je najviše 43 godine).

Amurski leopard opstaje još uvek u nekoliko izolovanih oblasti na krajnjem istoku Azije, na prostoru između Kine, Severne Koreje i Rusije. Poslednjih godina je registrovano svega pedesetak ovih velikih mačaka.

Za belokljunog detlića se veruje da je iščezao. U Sjedinjenim Američkim Državama poslednji put je viđen 1944. godine, a u IUCN-u je zaveden kao istrebljena vrsta 1996. Poslednjih godina, nekoliko biologa je navelo da je videlo ovu pticu, ali dosad niko od njih nije uspeo da svoje tvrđe potkrepi dokazima.

Severni razigrani lemur, mali primat koji živi na severu Madagaskara, jedna je od najugroženijih vrsta životinja na svetu, a 2012. ih je registrovano svega 19.

Samoanski golub (Didunculus strigirostris) živi na Samoanskim ostrvima, a njegova populacija se procenjuje na 70 do najviše 380.

IUCN svrstava ugrožene vrste u tri kategorije, u zavisnosti od stepena rizika od istrebljenja: osetljive, u opasnosti i - u kritičnoj opasnosti.

Sledeći stadijum odnosi se na nestanak životinje u divljini, a zatim i na njeno potpuno istrebljenje (u zatočeništvu).

Prema pisanju sajta Medim, te životinje bi mogle već ove godine da dospeju u to stanje bez povratka.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

36 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: