Habl potvrdio Ajnštajnovu teoriju relativiteta

Naučnici su potvrdili ono što je čuveni fizičar Albert Ajnštajn predvideo pre više od jednog stoleća.

Izvor: B92

Petak, 06.03.2015.

11:50

Default images
ilustracija

Foto: Hubble ESA/Flickr.com

Zahvaljujući snimcima teleskopa Habl, na jednoj fotografiji uočene su četiri svetlosne tačke koje formiraju “Ajnštajnov krst“, nastale nakon eksplozije supernove.

Četiri tačke rezultat su krivljenja svetlosti supernove koja je izložena skrivenoj masi tamne materije unutar galaksije. Svaka od tačaka prolazi kroz različite putanje u kosmosu a brzina njihovog kretanja uslovljena je količinom nevidljive crne materije od koje je sačinjen najveći deo univerzuma.

“Efekat je analogan vozovima koji u isto vreme polaze sa stanice, ali se kreću različitim putanjama ka istoj konačnoj odrednici, pri čemu su neki sporiji, a neki brži“, kaže Stiv Rodni, profesor Univerziteta u Baltimoru i autor istraživanja objavljenog u stručnom časopisu “Science“.

Ajnštajnova teorija relativiteta predviđa da bi gusta koncentracija materije u univerzumu stvorila toliko snažno gravitaciono polje da bi svetlost koja prolazi kroz nju počela da se savija, poprimajući zakrivljen oblik poput sočiva na paru naočara.

Uprkos tome što su prva gravitaciona sočiva uočena još 1979. godine, i njihovo postojanje od tada periodično registrovani u okviru formacija poput galaksija i kvazara, ovo je prvi put da je intenzivna svetlost registrovana nakon zvezdane eksplozije, u ovom slučaju supernove udaljene 9,3 milijardi svetlosnih godina.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: