Otkrivena davno izgubljena civilizacija

Da li ste čuli za davno izgubljeni “Beli grad” ili “Grad Boga majmuna”?

Izvor: B92

Utorak, 03.03.2015.

15:20

Default images
Foto: Thinkstock

Do skoro je on bio samo mit, ali grupa eksperata tvrdi da ga je pronašla u prašumi Hondurasa zajedno sa ostacima civilizacije koja je cvetala pre više hiljada godina.

Među ostacima se nalaze zemljane piramide, humke, veliki trgovi, ceremonijalna sedišta, rezbarene posude i zbirka skulptura, prenosi Newser.

Potraga za Belim gradom datira bar od 1920. godine, a napredak je zabeležen 1940. kada je Teodor Mord izašao iz kišne šume sa gomilom artefakata za koje se tada pretpostavilo da potiču iz Belog grada.

Međutim, Teodor se ubio pre otkrivanja njegove lokacije.

Istraživači tvrde da su otkrili grad tako duboko u prašumi da životinje iz tog dela nikada nisu videle ljude, a pošto seča šume ugrožava dolinu, detaljnija proučavanja ovog grada su teže izvodljiva.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

28 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: