"Bolje bi nam bilo da kolonizujemo Mesec"

Holandska kompanija Mars One nastavlja da sužava izbor kandidata za misiju u jednom pravcu do Crvene planete. Ipak, neki misle da bi sve snage trebalo usmeriti negde drugde.

Izvor: Huffington Post

Petak, 27.02.2015.

13:26

Default images

NASA astronaut Ron Garan koji je šest meseci bio član Ekspedicije 27 na Međunarodnoj svemirskoj stanici 2011. smatra da bi bolja opcija bila kolonizacija Meseca.

“Mislim da smo i figurativno i doslovno daleko od Marsa. Postoji mnogo nerešenih stvari i lično mislim da je logično u sledećem koraku istraživanja svemira, postaviti transportnu infrastrukturu od Zemlje do Meseca”, kaže on.

Rutinske misije do Meseca i pravljenje baze za ljude na našem pratiocu omogućilo bi nam da istražujemo “celi Sunčev sistem, uključujući i Mars”, smatra Garan.

Na primer, svemirski brodovi mogli bi da dopunjuju zalihe na Mesecu.

“Na Mesecu ima vode, a voda je isto što i raketno gorivo, jer je sačinjena od vodonika i kiseonika. Teško je lansirati bilo šta sa Zemlje, jer je njena gravitacija daleko jača. Mesec ima šest puta slabiju gravitaciju, pa bismo lansiranjem sa njegove površine uštedeli mnogo resursa i novca”, smatra Garan.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

16 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: