Biološko oružje veća pretnja od atomskih bombi

Mnoge države rade na razvoju biooružja koja je moguće programirati, a naučnici upozoravaju da će biti smrtonosnija od nuklearnog oružja.

Izvor: News.com.au

Četvrtak, 26.02.2015.

12:33

Default images

Foto: U.S. Army RDECOM / Flickr.com

Oružje se zasniva na takozvanoj sintetičkoj biologiji – genetskom inženjeringu “na steroidima”. Zapravo, ono uključuje reprogramiranje gena za obavljanje specifičnih zadataka.

Naučnici već rade na sintetičkim biljkama koje mogu da nanjuše drogu na aerodromima.

Međutim, panel akademskih stručnjaka na nedavno održanoj konferenciji Nova američka budućnost ratovanja upozorio je da takvo oružje može predstavljati opasnost veću od one koju su predstavljale atomske bombe.

“Ratovi budućnosti odvijaće se tako što će biti uništavane nečije zalihe hrane, pristup pitkoj vodi, reproduktivna sposobnost ljudi ili sposobnost prenošenja gena”, kaže Majkl Krou predsednik Univerziteta u Arizoni.

“Moramo naći način da razmislimo o tome, pre nego što nam nestane vremena”, kaže on.

Američka agencija za razvoj novih tehnologija za vojne potrebe DARPA istražuje mogućnost upotrebe sintetičke biologije u ratovanju već godina, a čak je 2014. osnovala odeljenje pod nazivom Kancelarija za biološke tehnologije.

Takođe, DARPA je 2011. počela da ulaže novac u projekat pod nazivom BioDesign. Njegov cilj je stvaranje “sintetičkog organizma” koji može živeti večno i po potrebi biti ubijen “pritiskom” na molekularni prekidač.

Ovi organizmi mogli bi da rade šta god im nalože njihovi tvorci i, kako to DARPA predviđa “proizvode nameravani biološki efekat”.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: