Koje vino odgovara kojoj hrani?

Pravilo je da uz laganu hranu idi lagana vina, uz jaču, jaka, a uz slatko slatka. Razlog je jednostavan. Kada biste uz laganu hranu poput ribe ili piletine pili vino kaberne, ukus hrane ne biste ni osetili. Sa druge strane, uz pečenje ili govedinu svakako ne ide neko lagano vino.

Izvor: B92

Nedelja, 01.02.2015.

11:55

Default images
Foto: Beta, AP

Hrana je čovekova potreba, a vino uživanje. Umetnost je spojiti ta dva. Slaganje hrane i vina je značajan element vinske kulture koja se razvijala od davnih vremena. Vino je piće koje se najbolje slaže sa hranom i time se stvara potpuni užitak.

Evo nekih kombinacija vina i hrane:

Šardone: gotovo svaka vrsta ribe osim one najmasnije, od ostriga do raskošno začinjenih ribljih specijaliteta i variva, masni sirevi.

Za one koji vole ukus dinje, breskve i limuna na nepcima, nagrađivani Jacob's Creek šardone se posebno preporučuje uz grilovano povrće, ribu i piletinu.

Širaz: pečena ćuretina, guska, patka, kobasice, meso i povrće s roštilja, kuvana jela s mesom i povrćem, meso od divljači.

Inače, grožđe širaz je jedno od najrasprostranjenijih u Australiji, a uz dobro meso, jagnjetinu i stare sireve ide vino od grožđa iz čuvene doline Barosa, koje pravi vinarija Jacob's Creek.

Tamnjanika: kineska i lako začinjena hrana, salate, pečeno povrće, riba (uključujući i dimljenu ribu).

Sovinjon beli: morski plodovi, tajlandska hrana, kozji sir, salate, povrće (osim pečuraka), pržena riba, oštri sosovi.

Pino beli i sivi: riba, testo s povrćem, fiš ili čorba od riba ili buzara, rižoto, testo s kremastim sosovima, piletina.

Kaberne sovinjon i merlo: crvena mesa, kobasice, meso i povrće s roštilja, meso od divljači.

Pino crni: losos, tuna, pečurke, svinjetina, patka, prepelica, sve od pasulja i posebno s crnim burgundcem, jarebica.

Takođe, kao aperitiv, ili vino koje prati kremasti desert, može da posluži penušavi šardone pino noar vinarije Jacob'ss Creek.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: