"Pomilujte gejeve i biseksualce"

Glumac nominovan za Oskara, Benedikt Kamberbač pridružio se velikom broju slavnih ličnosti koje zahtevaju od britanske vlade da pomiluju gej i biseksualne muškarce osuđene u prošlosti zbog zakona o takozvanoj “groznoj nepristojnosti”.

Izvor: AP

Nedelja, 01.02.2015.

17:01

Default images
Beta / Joel Ryan/Invision/AP

U pismu objavljenom u Guardianu, glumac hvali potez kojim je pomilovan Alan Tjuring, matematičar koji je otkrio tajnu Enigme u Drugom svetskom ratu i čiji lik je igrao u filmu “The Imitation Game”.

Tjuring koji je igrao ključnu ulogu u dešifrovanju ratnih poruka Nacista, nikada nije tretiran kao heroj, zbog toga što je kao homoseksualac u vreme kada je sklonost osobama istog pola bila ilegalna, osuđen na hemijsku kastraciju. Dve godine kasnije oduzeo je sebi život.

Ovi događaji su u samoj srži filma “The Imitation Game” koji opisuje ulogu koju je Tjuring imao u Drugom svetskom ratu, a ima osam nominacija za Oskara.

Kraljica Elizabeta II ga je posthumno pomilovala 2013. na preporuku vlade, ali u pismu koje je potpisao i Kamberbač, stoji da je Tjuringovu sudbinu doživelo još 49.000 muškaraca koje bi takođe trebalo pomilovati.

“Britanski homofobni zakoni učinili su život generacijama gej i biseksualnih muškaraca nepodnošljivim”, stoji u pismu koje su potpisali i Rejčel Barn, Tjuringova nećaka, Morten Tildam, reditelj filma “The Imitation Game”, glumac Stiven Fraj i dugogodišnji borac za ljudska prava Piter Tačel.

U pismu se pozivaju princ Vilijam i njegova supruga Kejt, kao i drugi “mladi lideri današnjice”, da javno pomiluju sve te muškarce uključujući i 15.000 onih za koje se smatra da su još živi.

Predstavnik kraljevskog para rekao je da neće javno komentarisati to pitanje, jer se tiče vlade. Hiljade su potpisale peticiju na internetu kojom se podržava zahtev za pomilovanje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

22 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: