Umro „otac“ antibebi pilule

Izumitelj antibebi pilule, hemičar poreklom iz Austrije, Karl Đerasi preminuo je u 91. godini.

Izvor: Tanjug

Subota, 31.01.2015.

17:10

Default images

On je, kako je saopštio direktor bečkog muzeja Albertina Klaus Albreht Šreder, preminuo od raka u San Francisku u SAD.

Đerasi je dugo vremena imao loš odnos sa svojom zemljom rođenja Austrijom. On je rođen u Beču, kao sin oca Bugarina i majke Austrijanke, koja je zbog venčanja uzela bugarsko državljanstvo.

Jevrejska porodica preselila se u Bugarsku, odakle se Đerasi sa majkom ponovo vratio u Beč nakon razvoda roditelja. Majka je, po povratku dobila natrag austrijsko državljanstvo, dok Đerasiju zahtev za državljanstvo nije odobren. Tek 2004. je, kao zaslužan građanin dobio austrijski pasoš, a tada je već bio državljanin SAD.

Đerasi je 1938. godine proteran iz nacističkog Beča u SAD, gde je radio kao naučnik-hemičar.

Svetsku slavu je stekao zahvaljujući dva otkrića - sintetizaciji hormona kortizon, čime je omoguće masovna proizvodnja i 1951. sitnetizaciji hormona gestagen, uz koji je zajedno sa dva druga američka naučnika, razvio antibebi pilulu.

Đerasi je uvek odbijao prihvatanje naziva antibebi pilula, jer kako je govorio, reč je o piluli za sprečavanje trudnoće, a ne leka usmerenog protiv beba.

Inače u Beču je Đerasi, prema sopstvenim navodima, prvi put od proterivanja boravio tek tokom 1950-ih godina i to zbog učešća na jednom kongresu.

Proteklih godina Đerasi je često dolazio u Beč, gde se i nastanio i dobio više počasnih doktorata.

Proslavio se i kao autor, nakon što je od 1985. godine počeo sa kratkim pričama i pesmama, pre nego što se posvetio pisanju romana naučne fantastike.

Kao kolekcionar umetničkih dela Đerasi je posedovao više od 150 dela Pola Klea, koje je posudio muzeju moderne umetnosti u San Francisku i „Albertini“ u Beču.

foto: flickr.com/VIPevent

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: