NASA šalje dron na Mars

NASA je predstavila novi koncept vozila koje bi jednog dana moglo da nam pruži sasvim drugačiji uvid u izgled Crvene planete.

Izvor: Mashable

Utorak, 27.01.2015.

17:01

Default images
Prikaz koncepta (Foto: NASA)

Reč je o helikopteru koji bi pratio buduće rovere na Marsu i ponašao se kao dron.

“Letelicu za Mars je teško napraviti zbog toga što je njena atmosfera ređa od ove na Zemlji”, kaže inženjer Bob Balaram.

“Letelica zato mora da bude lagana i to tako da se ne optereti sposobnost uzletanja”.

Dron bi mogao da ima montiran solarni panel koji bi se sam punio tokom krstarenja Crvenom planetom.

Do sada nije potvrđeno kada bi takav dron mogao da postane deo neke od misija, ali tim JPL i dalje testira koncept.

“Tokom protekle godine izveli smo niz testova u vakuumskoj komori, koji su uglavnom bili uspešni. Međutim, pošto će helikopter morati da uzleće i sleće svakog dana, želimo da imamo apsolutno siguran sistem spuštanja, jer je to najrizičniji deo svake misije”, kaže Balaram.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

10 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: