Ratnici patili od post traumatskog stresa i pre nove ere

Naučnici su pronašli dokaz da su ratnici patili od post traumatskog stresnog poremećaja (PTSP) još daleke 1300. p.n.e.

Izvor: Tanjug

Subota, 24.01.2015.

12:55

Default images

Tim istraživača sa Anglia Raskin univerzieta analizirao je drevne mesopotamske tekstove u kojima su zabeležena svedočenja vojnika koja se u potpunosti poklapaju sa modernom dijagnozom PTSP-a.

Prof Džejmi Haker Hjuz, bivši konsultant i klinički psiholog britanskog ministarstva odbrane, rekao je da se dosad verovalo da je prvi opis PTSP-a dao grčki istoričar Herodot.

O atinskom ratniku Epizelosu koji se borio u Maratonskoj bici 490. p.n.e, antički istoričar piše: "Iznenada je izgubio vid, mada ničim nije bio dotaknut".

U studiji "Ništa novo pod suncem", prof Hjuz tvrdi da postoje opisi ovog poremećaja u drevnim mesopotamskim spisima koji potiču iz perioda između 1300. p.n.e. i 609.

U to doba, muškarci su provodili godinu dana na izgradnji puteva, mostova i drugih građevina kako bi očvrsnuli, a zatim bi isto toliko vremena proveli u ratu, nakon čega bi im bilo dopušteno da 12 meseci budu sa svojom porodicom, a onda bi započeli ceo ciklus iz početka.

U izjavi za BBC, prof Hjuz kaže da simptomi koji su se javljali kod ovih asirijskih vojnika jasno ukazuju na ono što danas nazivamo post traumatskim stresnim poremećajem.

"Oni opisuju kako čuju i vide duhove ljudi koje su ubili u bici, a to je upravo ono o čemu svedoče današnji vojnici koji su iskusili borbu prsa u prsa", naveo je britanski naučnik.

Dijagnoza PTSP-a prvi put je uspostavljena nakon Vijetnamskog rata.

"Od kada postoji ljudska civilizacija i od kada se vode ratovi, postoji i post traumatski stresni sindrom. To nije nikakvo otkriće 21. veka", zaključio je prof Hjuz.

foto: flickr.com/Anreas Overland

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: