Uskoro vrata otvara prva LGBT škola

Prva škola za mlade ljude iz LGBT zajednice otvoriće najverovatnije svoja vrata u naredne tri godine u Mančesteru, piše "Gardijan".

Izvor: B92

Petak, 16.01.2015.

12:37

Default images

Škola će biti u centru grada, biće državna, sa oznakom specijalne i plan je da ima kapacitet za 40 stalnih đaka iz Mančestera i okoline, kao i još 20 mesta za one koji žele da paralelno idu i u redvnu školu.

"U pitanju je borba za živote. Uprkos zakonima koji na papiru štite gej ljude od homofobije i nasilja, istina je da je, naročito u školama, nasilje veoma često i da tera mlade ljude da se osećaju izolovanim i nepoželjnim. To često dovodi do izostanaka, a u najgorim slučajevima i do samoubistva", kaže Amelija Li, strateški direktor organizacije "Mladi LGBT sa severa i zapada".

Prošlog septembra četrnaestogodišnja Elizabet Lav se obesila u mančesterskom parku jer se plašila da roditeljima kaže da je gej.

"Ima još takvih priča. Ovde nije u pitanju stvaranje sigornog utočišta i bežanje od stvarnog sveta. Mi radimo na edukaciji 9.000 đaka iz redovnih škola i 1.000 nastavnika. Zato će ova nova škola omogućiti đacima da pohađaju i nju, ali i da ostanu u svojim redovnim školama, ako to žele", akže ona.

Kako navode iz ove organizacije, škola će biti posebno uređena da pogoduje mladima iz LGBT krugova, ali će njena vrata otvorena biti i za ostalu decu.

"Biće LGBT inkluzivna, ne i ekskluzivna", kaže Li i dodaje da će u nju moći da dolaze mladi staratelji, mladi roditelji, ali i lica sa mentalnim problemima.

Foto: Ambro / FreeDigitalPhotos.net

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

34 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: