Ovi događaji su obeležili nauku u 2014.

Nauka je u godini na izmaku ispunjavala i naslovne strane. Pogledajmo 5 najznačajnijih događanja u nauci u 2014. godini.

Izvor: Nikola Božiæ

Sreda, 31.12.2014.

01:46

Default images

Osvojena kometa

Prvi put u istoriji jedan ljudski uređaj je 12. novembra 2014. godine uspeo da se spusti na kometu. U pitanju je sonda Rozeta, koju je Evropska svemirska agencija, poslala kako bi detaljno istražila površinu komete 67P/Čurjumov-Gerasimenko. Robot File nije uspeo da sleti na predviđeno mesto nego na mesto u senci, što je onemogućilo napajanje baterija. Ipak robot File je uspeo da za nekoliko sati uradi osnovne analalize koje su potvrdile da se na kometi nalaze materije organskog porekla, kao i da je površina komete uglavnom vodeni led prekriven tankim slojem prašine.

Epidemija ebole

Cela godina je obeležena borbom čovečanstva sa epidemijom ebole. Virus ebola je u stvari grupa od pet vrsta virusa iz grupe Filoviridae, od kojih četiri izazivaju virusno oboljenje kod čoveka. Infekcija se prenosi u dodiru sa telesnim tečnostima obolelih, kako ljudi tako i životinja. Ova bolest, prvi put je identifikovana 1976. godine u Sudanu, i nedugo zatim u DR Kongo. Prate je bol u mišićima, malaksalost i glavobolja. Zatim dolazi do javljanja dijareje, povraćanja, osipa i smanjene funkcije jetre i bubrega. Stopa smrtnosti je izuzetno visoka i iznosi oko 90 procenata.
Foto: Wikipedia Commons
Orionom na Mars

Uspešno probno lansiranje letelice Orion, letelice koju je dizajnirala NASA u saradnji sa drugim svemirskim agencijama,sa ciljem da nas odvede na Mars. Prema planovima NASA, ovaj let na Crvenu planetu bi trebao da se dogodi najverovatnije 2021 godine.

HIV-om protiv raka

Na Univerziteta u Pensilvaniji naučnici su koristili su genetski modifikovan HIV kako bi reprogramirali imuni sistem pacijenata obolelih od raka tako da on sam napada bolesne ćelije. Eksperimentalna terapija dovela je do potpunog izlečenja većinu pacijenata koji nisu reagovali ni na kakav vid terapije do tada. Iz krvi obolelih izdvajane su T-ćelije, bela krvna zrnca koja štite organizam od virusa i raka, a zatim je filtrirana krv vraćana nazad. Kasnije se koristio modifikovan oblik HIV virusa kako bi se zarazile T-ćelije i u njih ubacivali geni sposobni da prepoznaju i napadnu određenu vrstu raka. Ćelije su se potom razmnožavale i ostajale u telu pacijenata mesecima.

Priznanje srpskoj nauci

Sofija Stefanović i njen tim postali su zvezde domaće nauke nakon što su osvojili prvi grant Evropskog istraživačkog saveta koji stiže u Srbiju. Naime, prvi put u istoriji srpske nauke, Evropski istraživački savet uvrstio je jedan naučni projekat iz Beograda među najizvrsnije istraživačke poduhvate u Evropi. Cilj ovog istraživanja je da se ispitivanjem nalaza ljudskih zuba iz praistorijskog perioda i proučavanjem takozvanih inkrementnih linija u zubnom cementu (od kojih svaka odgovara jednoj godini života), prema kliničkim studijama, može utvrditi trudnoća - ukoliko se ispostavi da su one tamne, zadebljane i mineralizovane. Analizom ovih linija, tim iz beogradske Laboratorije za bioarheologiju će dobiti statistiku porođaja kod neolitskih žena i tako utvrditi zašto se ljudska populacija u ovom dobu umnogostručila.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: