“Obama se ponaša kao majmun u tropskoj šumi”

Severna Koreja je danas nazvala američkog predsednika Baraka Obamu "majmunom" zbog poziva bioskopima da prikažu komediju o atentatu na njihovog lidera Kim DŽong Una i zapretila "neizbežnim smrtonosnim udarima" zbog spornog filma.

Izvor: Izvor: Tanjug

Subota, 27.12.2014.

11:59

Default images

Pjongjang je, takođe, optužio SAD za obaranje veb sajtova u Severnoj Koreji ove sedmice, koji su se dogodili pošto su SAD obećale da će odgovoriti na hakerski napad na kompaniju "Soni pikčers", producenta filma.

"Soni pikčers" je isprva odustao od puštanja filma nakon napada anonimnih hakera, koji su podsetili na terorističke napade na SAD 11. septembra 2001, u pretnjama upućenim bioskopima koji bi film prikazivali.

Obama je kritikovao odluku "Sonija" i film je počeo da se prikazuje ove sedmice, prenele su agencije.

-- Pročitajte i "Intervju" - trik, izraz slobode ili samo loš film? --
Beta/AP
Nacionalna komisija za odbranu Severne Koreje saopštila je danas da Obama stoji iza puštanja filma "Intervju" koji je okarakterisala kao nelegalan, nepošten i reakcionaran.

"Obama se ponaša nepromišljeno u rečima i delima poput majmuna u tropskoj šumi", rekao je neimenovani zvaničnik severnokorejske Komisije u saopštenju koje je prenela zvanična agencija KCNA.

"Ukoliko SAD nastave u američkom stilu arogantne, bezobzirne, proizvoljne prakse, nalik gangsterskoj, uprkos ponovljenim upozorenjima (Severne Koreje), treba da imaju na umu da će njihovi propali politički poslovi doživeti neizbežne smrtonosne udarce", rekao je severnokorejski zvaničnik.
Insert iz filma (Beta/AP)
Komisija je saopštila da je film "kojim se promoviše terorizam, napravljen uz umešanost visokih zvaničnika američke administracije", posledica neprijateljske politike SAD prema Severnoj Koreji.

Prema rečima zvaničnika severnokorejske Komisije "SAD, velika država, počela je sa ometanjem internet operacija velikih medija u Demokratskoj Narodnoj Republici Koreji, bez stida poput dece koja se igraju žmurki".

On je optužio Vašington da je hakovanje kompanije "Soni" povezao sa Severnom Korejom bez jasnih dokaza.

-- Pročitajte i U Kini i J. Koreji masovna piraterija "Intervjua" --
Beta/AP
SAD su već odbacile predlog Pjongjanga da se sprovede zajednička istraga u vezi sa hakerskim napadom na kompaniju "Soni".

Severna Koreja je danas iznela protivpredlog navodeći da istraga može da bude sprovedena privatno ukoliko je za SAD isuviše teško da otkriju osetljive informacije.

Američki film "Intervju" je komedija o zaveri CIA da izvrši atentat na severnokorejskog lidera.

Film je zaradio više od milion dolara od prikazivanja na dan Božića u više od 300 nezavisnih bioskopa, pošto su veliki bioskopski lanci odbili da film prikažu, nakon pretnji hakera.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

120 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: