Proslava Božića kakva se zaista retko viđa (FOTO)

Kolačići ostavljeni za Deda Mraza, čarape spremne za poklone, malo manje gravitacije nego inače i neverovatan pogled na planetu Zemlju. Čini se kao dobar Božić, zar ne?

Izvor: Izvor: B92, Tanjug

Četvrtak, 25.12.2014.

22:05

Default images

Vernici svih hrišćanskih crkava koje vreme računaju po Gregorijanskom kalendaru danas obeležavaju Božić u više od 160 zemalja, od Australije do Čilea, preko Bliskog istoka gde je praznik rođenja Isusa Hrista u senci nasilja koje razdire taj region.

Sa Trga Svetog Petra u Rimu, papa Franja je pozvao hrišćane da pokažu nežnost i blagost prema onima koji prolaze kroz nedaće i izrazio zabrinutost zbog sudbine hrišćana na Bliskom istoku, poprištu sve krvavijih sukoba, posebno u Iraku i Siriji, preneli su svetski mediji.

Na drugoj strani sveta, na Kubi se proslava Božića, koju je režim dugo zabranjivao, odvija u veseloj atmosferi posle zbližavanja sa SAD. Sa druge strane, u Sijera Leoneu danas nema javnih okupljanja - zbog epidemije ebole. U Vitlejemu, rodnom mestu Isusa Hrista, mali broj stranih hodočasnika je prisustvovao procesiji koju je predvodio latinski patrijarh u Jerusalimu Fuad Tual, a proslava Božića u ovom regionu je u senci novog talasa nasilja u Gazi.

Za to vreme, Australijanci Božić provode surfujući na talasima na 30 Celzijusovih stepeni u kostimima Deda Mraza, a slična je atmosfera i na mediteranskoj obali u Francuskoj, gde je u blizini Nice danas oko 350 plivača učestvovalo u godišnjem nadmetanju.

U Madridu je, pod veštačkim snegom, organizovana tradicionalna trka Deda Mrazova, a u Rio de Žaneiru je Deda Mraz svoje crveno odelo zamenio plavim, u skladu sa uniformom policajaca koji patroliraju gradskim favelama. Na Filipinima, koji imaju najbrojniju hrišćansku zajednicu u Aziji, ovaj praznik se slavi najduže u svetu - od 16. decembra do 6. januara.

Međutim, jedna grupa odabranih imala je posebnu proslavu Božića, visoko iznad svih nas, među zvezdama i planetama. Astronauti na Međunarodnoj svemirskoj stanici ovih dana bili su više nego praznično raspoloženi, a svoje raspoloženje delili su i sa korisnicima društvenih mreža. Pa, pogledajte kako je izgledao Božić u svemiru!

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: