Brižit Bardo vodi rat protiv guščije paštete

Francuska glumica i aktivistkinja Brižit Bardo ponovo je podigla glas kako bi stala u odbranu svojih prijatelja životinja.

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 25.12.2014.

19:40

Default images

Slavna "BB" je ovog puta zatražila od Evropske unije da zabrani "varvarsku praksu" tovljenja guski i pataka radi proizvodnje jetrene paštete.

U otvorenom pismu Vitenisu Andrijukajtisu, evropskom komesaru za zdravlje, Bardo navodi da želi da se pridruži inicijativi danskog ministra poljoprivrede Danu Jorgensenu, koji je od komesara zahtevao uvodjenje takve zabrane.

"Mnoge zemlje članice (većina) su već učinile prve korake u tom pravcu, pa bi bilo logično da se zakoni usklade tako što će se zabraniti ova okrutna praksa, nedostojna evropskih normi", navela je u svom pismu nekadašnja muza Rožea Vadima i Serža Gejnzbura.

"Moja zemlja, Francuska, je prvi proizvođač u svetu tog užasa zvanog guščija pašteta. Bolnim, mehaničkim načinima tovljenja nanosi se velika patnja milionima gusaka i pataka, zatvorenih u individualnim kavezima, zabranjenim još u januaru 2011. svuda u Evropi, osim u Francuskoj gde se zakon ne poštuje!", naglasila je ona.

Fondacija Brižit Bardo se, takođe, nedavno mobilizovala i protiv čupanja perja živim guskama i patkama radi proizvodnje perjanih jakni.

Nedavno istraživanje agencije Opinionway pokazalo je da 47 odsto Francuza podržava zabranu tovljenja gusaka i pataka, ali isto tako da 95 odsto njih smatra da trpeza nije praznična ako na njoj nema guščije pašete.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: