"Budite izvanredna deca Kine, Božić je zapadnjački kič"

Univerzitet na severozapadu Kine je "zabranio Božić" uz obrazloženje da je u pitanju "zapadnjački kič", koji nije u skladu sa lokalnom tradicijom. Studenti su umesto božićne proslave gledali propagandne filmove, piše Rojters.

Izvor: B92

Četvrtak, 25.12.2014.

15:20

Default images

Kako je javio državni "Peking njuz", na zgradi Koledža za moderne nauke Univerziteta u Šijanu okačeni su transparenti na kojima je pisalo "Oduprite se ekspanziji zapadne kulture" i "Stremite ka tome da budete izvanredni sinovi i kćeri Kine, recite ne kiču zapadnjačkih praznika".

U priči koja pomalo zvuči neverovatno studentima je navodno zaprećeno kaznama ako ne prisustvuju tročasovnoj projekciji propagandnih filmova.

"Studenti ne bi trebalo da se ulaguju strancima, već da više obraćaju pažnju na kineske praznike. Poslednjih godina sve više Kineza počinje da se vezuje za zapadnjačke proslave. U njihovim očima Zapad je razvijeniji od Kine i misle da su njihovi praznici elegantniji i moderniji od naših", objavio je univerzitetski komitet Komunističke partije.

Zabrana za sve božićne aktivnosti izrečena je i u bogatom gradu Venžou, u istočnoj provinciji Žeijang.

"Zabrana važi za sve škole i vrtiće. Inspekcija će kontrolisati da li se odluka sprovodi", navela je državna agencija Sinhua.

Božić nije priznat praznik u zvanično aetističkoj Kini, ali je sve popularniji u gradskim sredinama gde mahom mladi, obrazovani ljudi jedni drugima poklanjaju poklone i organizuju zabave.

Kako navodi Sinhua, "pravila su tu da se suprotstave opsesijom zapadnjačkim praznicima, koji ugrožavaju kineske praznike".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

84 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: