Poklon sa Rozete: Novi pogled na kometu 67p

Na najnovijem snimku komete 67p/Čurjumov – Gerasimenko koje je napravila letelica Rozeta, mogu se videti strme i nepristupačne litice posute šljunkom, visoke oko jednog kilometra.

Izvor: independent.co.uk

Četvrtak, 25.12.2014.

12:45

Default images

Rozeta, prva letelica koja je dospela u orbitu neke komete i spustila robotsko vozilo na njenu površinu, trenutno pravi snimke komete sa nekoliko kilometara visine i šalje ih u kontrolni centar Evropske svemirske agencije u Darmstadu, u Nemačkoj.

Strme litice je prvi identifikovao Sjuart Etkinson, britanski astronom amater, tako što je uvećao snimak koji je objavila ESA.

Etkinson je napisao na svom blogu “da je ove godine Božić stigao ranije”, a njegovu uvećanu sliku površine komete NASA je izabrala kao astronomsku fotografiju dana.

Strma litica sa fotografije je snimljena otprilike pre dve nedelje. Zbog male gravitacije na kometi, kada bi čovek skočio sa vrha te visoke litice, verovatno bi preživeo. Na dnu litice vidimo glatku površinu okruženu šljunkom na prostoru veličine 20 metara.

Instrumenti Rozete su već otkrili vodu, metan i vodonik, kao i retke molekule kao što su formaldelhid i vodonični cijanid, što su otkrića koja mogu pomoći u davanju odgovora na pitanje da li su komete bile ključni faktor u nastanku života na Zemlji.

Kometa će biti najbliže Suncu u avgustu sledeće godine, a Rozeta će je i tada pratiti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: