Vice Srbija: Rusofilija, bolest najmilija

Odavno sam dobio neku vrstu zadatka da porazmislim o rusofilima i rusofobima u nas i da se nakon razmišljanja bacim i na uobličavanje tih mojih razmišljanja u neku smislenu celinu.

Izvor: Piše: Dejan Kožul

Ponedeljak, 22.12.2014.

22:09

Default images

Problemu je valjalo pristupiti iz više uglova, samo ja nisam imao predstavu koji prvo napasti. Kako bi koliko toliko predstavio i kontekst iz koje, moguće je to, proizlazi ta silna ljubav, poželio sam ući u vremeplov i krenuti na krstarenje? Samo odakle početi?

Nametnulo mi se nakon dolaska Putina u Beograd. Dve zastave, istih boja, samo obrnutog redosleda. Valjalo se vratiti nekih dvestotinjak godina kad je nastao današnji poredak boja na zastavi Srbije. To i jeste poredak koji simboliše obrnuti poredak sa ruske zastave. Do 1835. godine zastava Srbije, u čast francuske revolucije, bila je identična današnjoj zastavi Hrvatske, odnosno, bez grba bi to bila zastava Holandije. A onda je Knez Miloš, pod pritiskom bratske Rusije, promenio poredak u ovakav kakvog ga znamo danas.

Nastavak teksta pročitajte na Vice.com/rs.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

97 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: