VICE: Svinjska daća - krvavi pir gastronomije u Srbiji

Reporter Vice-a pozvan je na klanje u selo u blizini Čačka, u dvorište u kome se svinja kolje potpuno tradicionalnim metodama, i za potrebe samog domaćinstva, a ne za prodaju.

Izvor: Tekst/foto: Nenad Kostiæ

Petak, 19.12.2014.

15:33

Default images

U našem kulturnom krugu, a ni kod komšija Helena, nema mnogo mitova o svinji. Čak i kada se ta nelepa životinja uvuče u priču, ona postane metafora za ružnoću i prljavštinu, kao svinje u koje je Kirka premetnula Odisejeve drugove. U kulinarstvu svinjetina spada u hranu sa kojom se ne "filozofira" previše, kuvari sa Mišelinovim zvezdicama, kada požele da prave sofisticirana jela, gotovo će se uvek radije opredeliti za teletinu i druga plemenita mesa. U seoskom dvorištu se svinje ne vide kada se uđe sa kapije, to bi se smatralo lošim ukusom. Čak i reč svinja", sa vrištavim, jako akcentiranim slovom "i" zguranim u sredinu reči, ima nešto neprijatno u sebi. Reči nedostaje klasična "linija lepote", kao, uostalom i samoj životinji, prgavoj i inteligentnoj nemani sumnjivih higijenskih navika.

Pa ipak, svinja je stožer Srbije. Zbog nje su vođeni carinski ratovi, naše nacionalne vođe iz davnina bili su svinjarski trgovci. Njen ekonomski značaj je neizmeran - ona kuhinjsko đubre pretvara u meso. Svinjokolj, ili "svinjska daća", izraz koji jako ljuti seoske prote, centralni je događaj pozne jeseni i početka zime.

Celu priču pročitajte na stranicama Vice Srbije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: