AP: Da li je 2014. bila pop ili kulturna godina?

Agencija AP sastavila je listu glavnih momenata iz pop kulture u 2014. godini.

Izvor: B92

Petak, 19.12.2014.

10:35

Default images

Šaljivi osvrt izgledao bi ovako: pevačica neobičnog imena Adel Dazim otpevala je "Let It Go" iz Diznijevog crtaća "Ledeno kraljevstvo". Iznenada ju je prijatelj polio ledenom vodom. Adel je odmah taj trenutak tvitovala preko svog novog iPhone-a 6 pod haštegom #icebucketchallenge a Elen je iskočila i napravila grupni selfi koji je "rasturio internet" - #BreaktheInternet.

Po mesecima, i nešto ozbiljnije, godina za nama protekla je ovako:

U januaru je Farel Vilijams imao mnogo razloga da bude srećan. Bio je nominovan za Oskara za pesmu "Happy" iz filma "Grozan ja 2", svojio je četiri Gremija uključujući i onaj za album i pesmu godine. U februaru je najavljeno da će se gledanje poznih večernjih tok šouova zauvek promeniti jer je Džimi Falon najavio da će od Džeja Lenoa preuzeti njegovu emisiju.

Fejsbuk je tog meseca platio 19 miliona dolara za Whatsapp, popularni servis za slanje poruka koji obožavaju mladi koji Fejs smatraju prikladnijim za roditelje nego za njih. Na njujorškoj Nedelji mode, nova zvezda Lupita Njongo sedela je u prvom redu Kalvin Klajnove revije. Mart je rezervisan za Oskare - a ceremonija dodele bila je najgledanija u protekloj deceniji. Oskari su nam dali i niz "momenata" iz pop kulture uključujući Džona Travoltu koji je uspeo da potpuno omaši ime pevačice Idine Menzel pozvavši Adel Dazim da otpeva "Let It Go". Njongo je zacementirala svoj status superzvezde Oskarom za sporednu ulogu za "12 godina ropstva" koji je proglašen i za najbolji film.

Elen Dedženeris je snimila čuveni selfi sa nasmejanim poznatim facama koji je na 20 minuta oborio Tviter ali i rekord najretvitovanije fotke. U holivudskom rečniku pojavila se fraza "conscious uncoupling" (svesno rasparivanje) kojom je Gvinet Paltrou najavila da se rastaje od Krisa Martina. April je doneo još epskih promena u kasnoj večernjoj televiziji. Dejvid Leterman najavio je da će se penzionisati 2015. a zameniće ga Stiven Kolbert. Istog meseca Kim Kardašijan i Kanje Vest stigli su na naslovnu stranu lista "Vogue".

U maju, Kardašijanka i Kanje Vest su se venčali u renesansnoj tvrđavi u Firenci. Andjelina Džoli je predstavila Grdanu kao više heroinu a manje zlikovca u "Vili Grdani" a transrodna glumica Lavren Koks iz serije "Crno više nije u modi" (Orange is the New Black) dospela je na naslovnu stranu magazina "Time". Jun je bio sportski mesec. Svetsko prvenstvo u fudbalu bilo je nezaobilazno a čak su se i Amerikanci "primili" na fudbal zahvaljujući Timu Hauardu, golmanu koji je u meču sa Belgijom čak 16 puta odbranio gol.

U julu je kraljevski par Vilijam i Kejt objavio fotografije svog sina princa Džordža a njegov "modni izbor" - mnogo plave i tregeruše sa portiklama pokazao se gotovo jednako uticajnim kao mamini. Koks je nominovana za Emija što je prva nominacija jedne otvoreno transrodne osobe. U bioskope je stigao kempi "Sharknado 2" film o najezdi ajkula u njujorškom metrou. To, piše AP, i nije toliko neobično budući da Menhetnom jezde pacovi te veličine. Avgust je bio mesec ledenog izazova. Poznati i nepoznati priključili su se ALS ledenom izazovu skupljajući novac za borbu protiv amiotrofične lateralne skleroze. Vrisci su bili jezivi a najgori je proizvela Opra Vinfri.

Kakav bi avgust bio bez venčanja? Anđlina Džoli i Bred Pit su konačno stali na ludi kamen na ceremoniji na njihovom francuskom imanju. Mesec ipak nije prošao bez tužne vesti - Robin Vilijams se ubio ostavivši ogromnu rupu u kulturnom pejzažu sveta. Septembar je opet bio mesec venčanja. Okoreli neženja Džordž Kluni venčao se u Veneciji britanskom advokativom Amal Alamudin. Istog meseca Nil Patrik Haris venčao se sa partnerom Dejvidom Burtkom, takodje u Italiji.

Ovog septembra pojavio se novi ajfon 6 sa većim ekranom i neizbežnim faktorom prestiža. Kompanija Epl otkrila je novi "pametni sat" koji je sve pogodnosti ajfona preselio na ruku, a Majkrosoft je potrošio 2,5 milijarde dolara za kompaniju koja je stvorila hit igru "Minecraft". Svet je ostao bez Džoan Rivers. U oktobru se Kejt Midlton prvi put pojavila u javnosti pošto je saopštila da čeka drugo dete. Dženifer Lorens je zatalasala vode Holivuda ulogom u nastavku franšize "Igre gladi" i hakerskim skandalom kada su njene golišave fotografije procurele u javnost. "To nije skandal. To je seksualni zločin", rekla je ona.

U novembru je Kim Kardašijan pozivala naga za magazin "Paper" a ceo "sešn" bio je fokusiran na njenu zadnjicu. Muzej Metropoliten tvitovao je tada fotografiju statue iz 4000 pre nove ere sa sličnim proporcijama uz komentar da i oni mogu da razbiju Internet (breaktheinternet).

Tejlor Svift je zatražila od striming servisa Stpotify da prestanu da strimovanjem njene muzike prodrmavši tako muzičke vode. Nekada najomiljeniji TV tada Bil Kozbi optužen je da je drogirao i seksualno napastvovao žene. Iako je sud odbacio optužbe, karijera mu je uništena. Decembar će ostati zapamćen po skandalu hakovanja Sonija. Posle više neprijatnih mejlova koji su procureli u javnost, sredinom decembra skandal je izazvao istinski strah jer su hakeri zapretili nasiljem ako film "The Interview" Seta Rogena i Džejmsa Franka o fiktivnom ubistvu severnokorejskog lidera Kim Džong Una bude emitovan. Soni je povukao film iz bioskopa izazvavši šok u Holivudu i okončavši ovu godinu sa gorkom notom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: