Kako krave komuniciraju?

Sposobnost majke da komunicira sa svojim potomkom nije rezervisana samo za ljude. Naučnici iz Engleske otkrili su da krave dele istu vezu sa teladima i dobijaju signale kroz mukanje, piše BBC.

Izvor: B92

Četvrtak, 18.12.2014.

21:10

Default images

"Tele prepoznaje svoju majku među ostalim kravama a kada se tele oglasi, majka zna da je to baš njeno tele", potvrdio je Džejms Born, farmer koji se druži sa kravama od sredine prošlog veka.

Naučnici su proveli 10 meseci snimajući kravlje razgovore i još godinu dana u analizi podataka. Otkrili su da svako tele i krava imaju karakterističan poziv koji dele.

Istraživači su definisali dva majčinska poziva. Prvi je nižih frekvencija, koje se koristi kada je tele staro 3-4 nedelje i bliže majci.

Obično je tiho i ispušta se kroz skoro zatvorena usta. Born ga opisuje kao "jedva javljanje".

Drugo liči na beznadežni poziv majke koja je izgubila svoju bebu - i dešava se baš kada se tele izgubi. Mnogo je glasnije, više frekvencije i tele je obično tada u panici što je odvojeno i ne vidi svoju majku.

Kada tele muče to znači samo jednu stvar - želju za sisanjem. Istraživači se nadaju da će pronaći mnogo više informacija o tome kako krave komuniciraju kako bi otkrile kada su pod stresom kako bi poboljšali brigu o njima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

24 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: