Anglikanska crkva dobila prvog ženskog biskupa

Velečasna Libi Lejn proglašena je za prvog ženskog biskupa Anglikanske crkve. Ona će, nakon rukopoloženja, biti biskup Stokporta i okončati višegodišnju debatu unutar crkve.

Izvor: Mashable

Sreda, 17.12.2014.

20:52

Default images

Parlament Anglikanske crkve, Opšti Sinod, izglasao je plan za pružanje mogućnosti ženama da postanu biskupi, još u julu, ali istorijska promena kanona nije formalno usvojena do 17. novembra.

Govoreći pred stanovnicima Stokpota, Lejn je rekla da je počastvovana što je dobila tu titulu.

Ona je bila sveštenica još od 1994. kao i njen suprug Džordž. Takođe, oni su prvi bračni par koji je zajedno rukopoložen.

Anglikanska crkva je jedna od retkih hrišćanskih crkava koja je u redove sveštenstva primila i žene.

Opšti sinod izglasao je još 1975. da “nema nikakvih prepreka da se ženama da mogućnost da budu sveštenici”, ali je ideja izložena debati i realizovana tek 12 godina kasnije.

Prva žena sveštenik Anglikanske crkve rukopoložena je 1994. Trenutno među 7.798 svešenih lica ima 1.781 žena.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

25 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: