Ako želite da naučite da "držite plamen"...

Najveći naučni događaj u regionu Festival nauke počinje u četvrtak. Pod sloganom "Sve je moguće" festival će na tri lokacije u Beogradu predstaviti, objasniti i promovisati nauku, ali tako da bude razumljiva svima, bez obzira na godine i obrazovanje.

Izvor: B92

Utorak, 02.12.2014.

19:59

Default images

Za decu izvor zabave, za roditelje potencijalna hodajuća opasnost Milan Popović u stvari je naučnik. Ovaj fizikohemičar od malih nogu uči kako da na različite načine izazove eksploziju.

"Ono što je super kada je nitroceluloza u pitanju je da toliko brzo gori i nema čvrstih produkata sagorevanja da vi možete da ga stavite na dlan a neće stići ni da vas povredi uopšte. Evo sad vam pokazati na mom dlanu", objašnjava Milan eksperiment.

Za sve što prikazuje, Milan ima naučno objašnjenje i preporuku da sami kod kuće ne pokušavate da uradite isto.

"Trudim se da posle tog VAU efekta, što svi kažete kada vidite nešto u cirkusu ili mađioničarskoj predstavi, posle se u mozgu javi onaj efekat: jao, pa da, to sam video u školi. Kada se uradi praktičo neki eksperiment. Trudim se izazovem to i da objasnim kako se nešto dešava. Da zainteresujem nekoga sutra da ne postane mađioničar, iako nemam ništa protiv mađioničara već da postane naučnik", objašnjava Milan svoje lične motive za bavljenjem promocijom nauke.

Naučni šou-program iz godine u godinu prati sve više radoznalih. Ni na osmom festivalu se ne očekuje manje od 30.000 ljudi, koliko ih je bilo prošle godine.

SYNC Zorana Kurbalija Novičić, koordinatorka festivala nauke

"Ono što ćemo mi kao naučnici raditi jeste da gurnemo nauku u škole, ali zaista. Da škola više ne bude nja, nja, nja, nja, suvoparnog znanja nego dajte da klinci svojim rukama dotaknu nauku. E tek onda smo uspeli. Ono što je moj utisak je da smo mi svakako prerasli ovaj festival. Mi smo još pre nedelju dana imali 16.000 klinaca koji su se prijavili i planiraju da dođu na Festival nauke."

Koji hemijski eksperimenti su mogući u kućnim uslovima, kako funkcioniše elektricitet, zašto boli zub, koliko organizama živi oko jednog drveta, domaći roboti, forenzička laboratorija i lične priče domaćih i naučnika iz inostranstva samo su deo četvorodnevnog 8. Festivala nauke.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: