Ljubav na prvi eksperiment

Profesionalni štreber i popularni bloger teško da mogu da idu zajedno, ali Laslo Robert Zilos je upravo sve to - sa doktoratom iz molekularne biologije pod rukom on svakodnevno putem svog bloga približava nauku brojnim znatiželjnicima kroz najrazličitije eksperimente. U Srbiji ćemo ga videti tokom četiri dana 8. Festivala nauke 4-7. decembra.

Izvor: Tanjug

Subota, 29.11.2014.

11:38

Default images

On će deo svoje naučne magije predstaviti i beogradskoj publici i to u okviru predstojećeg Festivala nauke od 4. do 7. decembra koji će biti održan u bivšoj RK Kluz (Zepter Expo centar), Studentskom kulturnom centru i Galeriji Narodne banke Srbije.

On će učestvovati i u Svemogućoj zoni, koju Festival nauke ove godine organizuje prvi put. Reč je o zoni nalik svetskim Maker Fair-ovima namenjenoj svima koji vole da u svojim malim kućnim radionicama ideje pretvaraju u dela.

Zilos je Tanjugu rekao da svaki predmet koji postoji može biti upotrebljen u zabavnim eksperimentima. "Ako se pitate u kakvom bi to naučnom eksperimentu mogao da učestvuje kineski čajnik pa, uvek možete jednostavno da prepustite stvari gravitaciji i posmatrate taj lom", kaže ovaj naučnik.

Ipak on dodaje da "ako nemate baš ništa oko sebe, uvek možete vi da budete glavni akter eksperimenta. Možda slobodan pad i udar u ovom slučaju ne dolaze u obzir, ali uvek možete da se provučete kroz male otvore ili čak da naučite da letite", duhovit je Zilos.

Za konkretne "recepte" i protokole on kaže da se svi mogu naći na Google-u, ali ističe tri važna pravila za pravljenje eksperimenata. Prvi je bezbednost kako za onog ko ga vrši, tako i za okruženje.
Laslo Robert Zilos na Festivalu nauke 2012; Foto: Festival nauke
"Ne želite da zapalite sopstvenu kuću ili da se povredite. Spaljivanje nečije tudje kuće ili povredjivanje druge osobe je posebna tema, ali nikako ne želite da posle bežite od zakona", kaže on kroz osmeh.

Drugo pravilo je interesovanje za eksperimentisanje, a treće je da bi bilo dobro da se uči iz grešaka i neuspešnih eksperimentima podjednako kao i iz onih uspešnih. "I na kraju - podelite sve to sa drugim ljudima, to je veoma značajno", ističe ovaj naučnik.

Zilos ne može tačno da precizira kada se zaljubio u nauku i podseća da je svako dete prirodno radoznalo i želi da otkriva svet oko sebe.

"Ipak, često se dodaje i to da ta radoznalost traje sve dok je ne ubije škola. Mislim da sam ja imao veoma dobre učitelje i profesore koji nisu dozvolili da moja radoznalost umre. I takodje, nikada nisam sasvim odrastao", dodaje naučnik.
Laslo Robert Zilos na Festivalu nauke 2012; Foto: Festival nauke
Ove godine na Festival nauke dolaze specijalni gosti, ovogodišnji dobitnici Ig Nobela za biologiju, koji su dokazali da psi kada vrše nuždu usmeravaju svoja tela prema severno-južnim linijama Zemljinog magnetnog polja.

Zilos kaže da prati dodelu tih nagrada svake godine i smatra ta istraživanja zanimljivim, ali dodaje da je svoj doktorat radio iz oblasti molekularne biologije i misli da bi rezultati njegovih istraživanja bili "previše tradicionalno naučni" za tu nagradu.

Medjutim, on dodaje da je i on, kao i svaki drugi vlasnik psa, uočio taj fenomen "moj pas prvo voli da kruži unaokolo pre nego što će da se olakša. Čuo sam jednom kako mi ljudi dobacuju 'mora da traži GPS signal'. Eto, sada znam da taj komentar zapravo nije daleko od istine", komentariše Zilos.

Ovaj istraživač je već bio gost beogradskog Festivala nauke, a od proteklih godinu dana je, kako kaže, učestvovao na mnogim naučnim festivalima i manifestacijama, a radio je i sa portugalskom komunikacionom agencijom „Ciencia Viva".
Laslo Robert Zilos na Festivalu nauke 2012; Foto: Festival nauke
U tom periodu on je podučavao mnoge naučnike kako da približe nauku svim ljudima, kako da vrše demonstracije i osmisle svoje šou programe.

"Prenošenje svojih znanja i iskustava drugim naučnicima pružilo mi je novi uvid u ono što sam do sada radio", dodaje on.

On najavljuje da će na predstojećem Festivalu nauke akcenat biti na rešavanju problema i da će "zajedno sa posetiocima da se smeje svim greškama i neuspesima".

Zilos će na Festivalu predstaviti svoj naučni šou program, dok će mu u "Svemogućoj zoni" zajedno sa portugalskim timom "Pluže" razoružati mozgove posetilaca svojim matematičkim zagonetkama i slagalicama.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: