Švajcarci uskoro neće moći da jedu pse i mačke

Kobasice od psećeg mesa i gulaš od mačetine: mnogi Švajcarci još uvek konzumiraju pse i mačke i to ima svoju tradiciju.

Izvor: B92

Sreda, 26.11.2014.

17:30

Default images

Foto: larissacabelo / Flickr.com

Jedno udruženje za zaštitu životinja je, međutim, rešilo da tome stane na put tako što je danas helvetskom parlamentu dostavilo peticiju u korist zabrane ove "varvarske" kulinarske navike.

Peticiju, u kojoj se zahteva striktna zabrana konzumiranja mesa pasa i mačaka na čitavoj teritoriji Švajcarske, potpisalo je blizu 160.000 ljudi, među kojima i bivša francuska glumica i zaštitnica životinja Brižit Bardo.

"Oko tri odsto Švajcaraca još uvek potajno jede mačke i pse. To je posebno slučaj u Lucernu, Apencelu, Juri i Bernu", objasnila je Tomi Tomek, predsednica organizacije SOS Ša Noareg.

Ona, međutim, nije mogla da kaže koliko ovih životinja završi u šerpi. Meso pasa se naročito koristi za izradu kobasica i masti protiv reumatizama. Što se pak mačetine tiče, ona se obično konzumira za vreme božićnih praznika kao delikates.

"Parlament neće ništa učiniti ako se ljudi ne pobune. Švajcarci moraju najpre da pometu ispred svojih vrata", kazala je Tomek, prenosi AFP. "Danas ne možemo ništa da učinimo pošto konzumiranje pasa i mačaka nije zabranjeno zakonom. Ne možemo čak ni da denunciramo one koji to čine. Mi samo tražimo da se doda paragraf na zakon o zaštiti domaćih životinja", navela je ona, napomenuvši da je njena organizacija prošle godine uspela da izdejstvuje zabranu trgovine mačijim kožama.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

37 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: