Italijanska crkva protiv mafije

Iako su mnogo puta bili optuživani da sarađuju sa mafijom, pripadnici katoličke crkve sa Sicilije napravili su simbolični korak protiv mafije time što su prošlog vikenda u Palermu odbili da krste sina poznatog šefa Koza nostre.

Izvor: B92

Utorak, 25.11.2014.

12:55

Default images

Jedan sedamnaestogodišnji mladić iz porodice Gravijano, trebao je biti kršten zajedno sa još 49 studenata privatne, jezuitske škole u Palermu, ali je kardinal i arhiepiskop Paolo Romeo to nije dozvolio, rekavši da momak može biti kršten samo na privatnoj ceremoniji.

Njegova odluka je posebno značajna zbog toga što posmrtni ostaci oca Pina Pulizija, sveštenika kog je mafija ubila 1993, leže u istoj katedrali u Palermu u kojoj je planirano pomenuto krštenje. Paolo Romeo je rekao kako porodica Gravijano koja je ubila Pulizija (zato što je on vodio kampanju protiv mafije, nezadovoljan njihovim upravljanjem jednom siromašnom četvrti Palerma), nikada nije izrazila žaljenje zbog toga. Porodica Gravijano sa Palerma je jedan od najbogatijih i najmoćnijih klanova na Siciliji. Samo u par godina, vlasti su iz zaplenile imovinu u vrednosti od preko 60 miliona evra.

Povodom odbijanja da krsti dečaka iz te porodice, kardinal Romeo kaže:

“To je bila jedina logična odluka. Istina je da deca ne nose grehe njihovih očeva, ali nemojte zaboraviti da je Pino Pulizi sahranjen baš u toj crkvi. Pored toga, nikada nismo čuli nikakvu vrstu pokajanja od strane mafije povodom smrti Pulizija”

Izgleda da ne misle svi kao kardinal Romeo, a posebno ne Mauricio Artale, predsednik zaostavštine oca Pulizija:

“Mislim da kardinalova odluka nije u skladu sa crkvenom politikom pape Franje. Moramo imati hrabrosti da tom mladom čoveku kažemo zbog čega je diskriminisan”. On dodaje da sin Gravijana treba da ima regularno krštenje, samo u nekoj drugoj crkvi.

Dečakova majka se takođe žalila na odluku karidnala Romea.

Italijanska javnost je podeljena oko ovog slučaja. Frančesko Mikele Stabile, teološki istoričar i predsednik komisije za beatifikaciju Pulizija, podržao je kardinala. On je rekao:

“Kardinalova odluka nije akt diskriminacije, već otpor mafiji”.

Mutni odnosi između katoličke crkve i mafije dostigle su vrhunac prošlog jula nakon crkvene parade u Kalabriji u čast lokalnog mafijaša, što je naišlo na veliku osudu javnosti.

Jedan od poslednjih skandala desio se kada su kosti rimskog mafijaškog šefa Enrika De Pedisa (ubijenog 1990) premeštene u rimsku baziliku Svetog Apolinarija, tik pored posmrtnih ostataka bivših papa. Neki izveštaji kažu da je za taj potez Vatikan od strane mafije dobio uplatu od milijardu lira (oko 500 miliona evra).

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: