Otvorena laboratorija za svakoga

Večeras je u Beogradu otovren prvi Makers Lab u našoj zemlji - laboratorija za sve zainteresovane.

Izvor: N. Božiæ

Ponedeljak, 24.11.2014.

19:39

Default images

Ovaj termin (Makers Lab) se odnosi na otvorene laboratorije – radionice, mesta gde možete doći sa svojim idejama i tamo pronaći potreban materijal, alat, ali i pomoć za njihovu realizaciju. Na ovakvim mestima se kroz radionice, predavanja, projekcije i razgovore dele znanje, vreme i resursi potrebni inovatorima i kreatorima.

Otvorene radionice, hackerspace ili hacklab, kako se još nazivaju, organizuje (u svetu već široka) zajednica inovatora, izumitelja i „uradi-sam“ entuzijasta, uglavnom organizovana u udruženja, grupe ili timove. Pored toga, postoje i otvorene laboratorije u okviru univerziteta, naučnih centara i velikih festivala nauke po čitavoj planeti, koji su prepoznali potrebu i potencijal ovakvih projekata kao pravih inkubatora inovacija.

Ovakav koncept je postao popularan još devedesetih godina prošlog veka. Jedan od prvih otvorenihhackerspace prostora S-base osnovan je 1995. u Nemačkoj.

S-base je počeo kao laboratorija entuzijasta čiji je hobi bilo programiranje, ali je vrlo brzo prerastao u otvorenu laboratoriju – radionicu gde je bilo i elektroničara, robotičara i radio-amatera.

Sada je ovo jedna od najpopularnijih otvorenih radionica u Nemačkoj sa velikim brojem članova. Svoje aktivnosti predstavljaju i na Dečjem danu u Berlinu i velikim naučnim festivalima.

Najveći Makers Lab-ova u Evropi je Metalab u Beču. Ova laboratorija je od 2006. godine, kada je osnovana, do danas prerasla u čitav naučni centar, sa kutkom za programiranje, 3D modelovanje i velikom bibliotekom. Ova laboratorija je imala veliki uticaj na razvoj drugih radionica sličnog tipa, a predstavlja i kolevku nekoliko velikih startap kompanija. Mnogo pažnje u Metalab-u privlači „dnevna soba“ sa velikim brojem konzola za igru i opuštanje.

Otvorene laboratorije pokrivaju veliki broj oblasti – od stolarije, preko majstorisanja sa metalom, elektronike, pa sve do softverskog inženjerstva i 3D modelovanja.

Bilo da ste osmislili novi mehanizam, konstrukciju, imate algoritam za program ili ste smislili patent za leteću veš-mašinu – u Makers Lab prostoru možete pronaći pomoć i savete za realizaciju. Ove laboratorije posebne su po tome što se razvijaju prema potrebama članova (koji obično kao udruženja i finansiraju njihovo postojanje), pa tako svaka laboratorija stalno evoluira.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

13 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: