Albanija: Otvoren bunker Envera Hodže

Za albansku javnost je prvi put otvoren antiatomski bunker koji je izgrađen u vreme komunističke diktature Envera Hodže.

Izvor: B92

Nedelja, 23.11.2014.

09:45

Default images

Ogromni objekat od betona o čijem se postojanju nije uopšte govorilo sve do sada pruža se na površini od 2.680 kvadratnih metara, a bio je izgrađen za albanski državni vrh u slučaju atomskog napada, prenela je italijanska agencija Ansa.

U bunkeru je sada otvorena istorijska izložba, navodi Ansa.
Beta/AP
Bunker je napravljen između 1972. i 1978. na oko dva kilometra od Tirane.

U njemu se takođe nalazi bioskopska sala sa 400 mesta a bila je predviđena da u slučaju nuklearnog rata ugosti čitav albanski parlament.

Ceremoniji otvaranja bunkera za javnost prisustvovao je i albanski premijer Edi Rama koji je rekao da su ovim potezom otvorena vrata kolektivnog pamćenja jednog naroda, prenela je Ansa.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: