Da li ćete baš vi rešiti misterije svemira?

Ako ste ikada maštali o tome da budete fizičar, sada imate priliku.

Izvor: Daily Mail

Subota, 22.11.2014.

17:33

Default images

CERN je predstavio Open Data Portal, koji omogućava javnosti da proučava podatke dobijene na osnovu eksperimenata Velikog hadronskog sudarača (LHC).

Ovo je prvi put da su podaci javno dostupni za istraživanje i obrazovne svrhe.

“Ovo je važan korak za našu organizaciju”, kaže direktor Cerna dr Rolf Hojer.

“Podaci LHC programa su među najdragocenijim od svih izvedenih eksperimenata i sada ih delimo sa svetom. Nadamo se da ćemo inspirisati ljude širom sveta, naročito studente da doprinesu istraživanju”.

Prvi podaci koji će biti objavljeni na portalu su oni vezani za CMS (Compact Muon Solenoid) eksperiment, prvi put izveden 2010. godine.

Kako biste pogledali podatke, morate imati Linux operativni sistem i instaliran Cernov open source softver na svom računaru.

“Ovo je novina i jedva čekamo da vidimo kako će drugi ljudi koristiti ove podatke”, kaže dr Keti Lasila Perini iz CMS tima.

“Pripremili smo alate i primere različitih nivoa složenosti od pojednostavljene analize do onlajn aplikacija spremnih za upotrebu. Nadamo se da će ovi primeri stimulisati kreativnost korisnika”.

Cern će takođe objaviti podatke Alice, Atlas i LHCb projekata.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

27 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: